Tarih: 16.04.2024 17:46

Vali İsa Küçük, Osmaniye'deki anılarını yazdı

Facebook Twitter Linked-in

                                                                                                  Sayın Bahri Çolpan

                                                                                  Osmaniye Tanıtım Derneği Başkanı 

                                                                                                    Bahri Bey merhaba,        

                Osmaniye Tanıtım Derneği Başkanı olarak 9 Kasım 2023 günü Ankara’da açılışı yapılan “Osmaniye Tanıtım Günleri” açılış töreninde yaptığınız konuşmada Osmaniye’nin değerlerinin arzu edilen düzeyde tanıtımına vurgu yaparak, derneğin kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgiler vermiştiniz. Konuşmanız anıları canlandırdı. Geçmişte hissettiklerim, düşündüklerim, yapılanlar, yapılamayanları sizinle paylaşmak istedim.

 

Evet, her şeyin hızla eskitildiği çağımızda ülkeler, şehirler ve şirketlerin tanınması, bilinmesi ve o bilinirliğin sürdürülmesi yaşamsal önem taşımaktadır.  Her birimin kendisini en güçlü olduğu özellikler, güzellikler ve geleceğe armağan edebileceği değerleri ile tanıtarak bilinirliğini başarabileceğine inanıyorum. Bu anlamda çağımızdaki iletişim ve sosyal medyanın yarattığı imkanlar nedeniyle görselliğin öne çıktığını görmekteyiz.

 

Bir bütün olarak vilayetler, özelde şehirler, söz konusu olunca geçmişte bir yerin “havasının ve suyunun iyiliği” yeterli bulunuyordu. Günümüzde insanlar tercih yaparken hava ve su kalitesinin yanında başka özellikler de aranmaktadır. Bunlar ulaşım, konaklama tesislerinin niteliği, temizlik-sağlık imkanları ve diğer yerlere göre o yerin sunduğu/sunacağı değerler… tarihi yapılar, kültürel ve sanatsal değerlerin varlığı ve çeşitliliği aranan özellikler arasında.  Osmaniye’mizin sahip olduğu zenginliklerin tanıtımında göze hitap eden kısa, kalıcı, iz bırakan ve güncelliğini yitirmeyecek birkaç öneriyi şöyle sıralayabiliriz.

 

KITALAR KAVŞAĞINDAKİ KALELER ŞEHRİ

 

Osmaniye, ulaşım imkanları açısından Anadolu’daki çoğu vilayete göre şanslı durumdadır. Çevre illerdeki hava limanları -şehre bir saatlik sürede ulaşım sağlayan otoyol bağlantısı bulunmaktadır. Avrupa, Asya ve Afrika bağlantılı karayollarının kavşağında kurulmuş olan Osmaniye’mizdeki Toprakkale Kalesi, tarihteki işlevine uygun olarak olanca görkemiyle uluslararası düzeydeki kültür sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacak bir tesise dönüşeceği günü beklemektedir. Tarihimize saygı selamı ve gelecek kuşaklara değerli bir armağan olarak Toprakkale kalesinin bu amaçla restorasyonunun gündeme alınmasının zamanı gelmiştir.

 

 “İNCE MEMED’İN ATI”

 

Türk Edebiyatımızın en önemli yazarlarından Yaşar Kemal ve onun kült eseri İnce Memed romanının kahramanlarından İnce Memed heykeli Gökçedam (Hemite) köyünde, Yaşar Kemal kültür parkında kendine yer bulmuştur.

 

Kadirli’de bir “İnce Memed” müzesi açılsa? 

 

Ve “İnce Memed’in Atı” heykeli… Acaba nerede olmalı? Osmaniyelilerin vereceği kararla belirlenmelidir o nokta. Heykel için ulusal düzeydeki sanatçılardan oluşturulacak bir jürinin belirleyeceği koşullarda uluslararası yarışma açılması düşünülmelidir. Müze ve heykel yarışmasının Osmaniye’nin tanınırlığına önemli bir katkı yapacağına inanıyorum.

 

 

“SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM” ve “OSMANİYELİ FİLMLER”

 

Bilindiği gibi Türk Sinemasının duygusal filmleri sıralamasında en başta yer alan “Selvi Boylum Al Yazmalım” ilimiz sınırları içinde çekilmiştir. Sadece selvi boylum al yazmalım mı?

 

Selvi Boylum Al Yazmalım, Türkan Şoray, Kadir İnanır

Yılanı Öldürseler, Türkan Şoray, Talat Bulut

Kuduz, Tarık Akan, Necla Nazır

Sabuha, İbrahim Tatlıses, Güngör Bayrak

Kanal, Tarık Akan, Meral Orhansoy

Dağların Oğlu, Yılmaz Güney Nebahat Çehre

Takip, Cüneyt Arkın, Oya Aydoğan

Hanımın Çiftliği (dizi filmi), Fikret Hakan, İlknur Bozkurt, vd…

 

Listeyi uzatabiliriz.  Türk sinemasının klasikleşmiş filmlerinin çoğunun ilimiz sınırlarında çekildiği gerçeğinden hareketle sinema yazarları ve yönetmenlerinin de davet edileceği, çeşitli söyleşi ve etkinliklerle zenginleşecek “Osmaniyeli Filimler Festivali” düzenlenmesinin vaktinin geldiğini ve hatta geçmek üzere olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Türk Sinema filmleri yapımcıları arasında özel yerleri olan Abdurrahman Keskiner ve o filmlerde rol almış henüz hayatta olan sanatçılarımızın anlatacakları ile yazılacak “hikayenin” Osmaniye’nin sinema ve sanat dünyasına değerli bir armağan vererek bu alandaki hak ettiği yeri perçinleyeceğine inanıyorum.

 

TARİH, SANAT, EDEBİYAT ODAKLI KÜLTÜR TURU

 

Yaşar Kemal Kültür Evi, Kadirli Ulu Cami, Kastabala Antik Kenti, Karatepe Açık Hava Müzesi, Düziçi Kaplıcaları termal tesisleri ve Düziçi Eğitim Müzesi (ki mezunlardan derlenecek eğitim malzemeleri ile zenginleştirilebilecek yeni bir bina da eklense ne iyi olur) Aslantaş baraj Gölünde tekne turu ile birleştirilerek tarih meraklıları için en azından 2 günlük bir tur programı olarak ilimiz ziyaretçileri için cazip bir tur güzergahı olacaktır.

 

Bu tura kuşkusuz Attila İlhan ve “gavurdağlarından rivayet” destanı da eklenmelidir. Kanaatimizce Osmaniye/Bahçe/ Hasanbeyli için bugüne kadar Türk Edebiyatında yazılmış en güzel şiirin şairi Attila İlhan’ın anıtı Bahçe ilçemizde uygun görülecek bir mekanda yer almalıdır.

 

Yukarıda, Osmaniye ilimizin kimliğinde bugüne kadar gereken oranda öne çıkmamış olan tarih, kültür, sanat, edebiyat değerlerini kısaca zikrederek bu değerlerin ilin tanıtımına yapacağı etkiyi farklı çağrışımlara açık olarak değerlendirmeye çalıştım.

 

Tanıtım faaliyetlerinde derneklerin öncü rolünü kabul etmeliyiz, ki tabandan gelen güçlü bir harekettir. Bunun yanında Osmaniye Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Korkut Ata Üniversitesinin sivil toplum ve gönüllü kuruluşlara vereceği destek ve yol göstericiliğiyle oluşacak birlikteliğinden doğan “Osmaniye Hayat Ağacının” sonsuza kadar yaşamasına imkan sağlayacağına inanıyorum.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Selam ve sevgilerimle.

İsa Küçük

Emekli Vali




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —