Van’da fenilketonüri hastalarına farkındalık atölyesi

Van’da fenilketonüri hastalarına farkındalık atölyesi

Van’da fenilketonüri hastalarına farkındalık atölyesi

Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından fenilketonüri hastalığına dikkat çekilmesi amacıyla atölye çalışması gerçekleştirildi.
Van Ticaret ve Sanayi Odasında (Van TSO) gerçekleştirilen etkinlikte Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği tarafından fenilketonüri hastalarının yedikleri yiyeceklerle ilgili atölye çalışması yapıldı. Burada fenilketonüri hastalarına yönelik yemeklerin ve tatlıların nasıl yapıldığına dair ailelere bilgilendirilmelerde bulunuldu. Etkinlikte bir açıklamada bulunan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, İl Sağlık Müdürlüğü olarak fenilketonüri hastalığına ve bu hastaların yedikleri yiyecekler ile ilgili atölye çalışması yaptıklarını söyledi. Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ve Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği ile birlikte organize edilen atölye çalışmasına 4 fenilketonürili çocuk ve annelerinin katıldığını dile getiren Soğanda, “Burada 4 tane fenilketonürili olan çocuğun annesi ile birlikte iki çeşit tatlı, bir çeşit patates ve bir çeşit de köfte yemeği yaparak bu çocuklara ikramda bulunacağız. Buradaki amacımız bu çocukların bir öğün karnını doyurmak değil, bu hastalık hakkında halkın farkındalığını arttırmak. Çünkü fenilketonüri hastalığı, çok bilinmeyen bir hastalıktır. İlimizde oran çok fazla olmasına rağmen, toplumda çok iyi bilinmiyor. Bu yüzden aileler, çocuklarının diyetlerine çok dikkat edemiyorlar. Ürünler oldukça pahalı. Bunun yanında diyet sıkıntısı yaşayan hastalarımız da ağır zeka engelli olabiliyor. Bundan dolayı böyle bir farkındalık ile insanlara, doğar doğmaz topuktan alınacak topuk kanıyla fenilketonüri hastalığının konmasının önemi ve bu anlamda toplumsal farkındalığın oluşturulmasını amaçladık” dedi.
Etkinlikte, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali Geyik, Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği (VANPAD) Başkanı Nurullah Kaplan da yer aldı.


Güncel 29.06.2021 10:39:54 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da üst aramalarında silah bulunan 2 şüpheli yakalandı

2

Bozyazı Kaymakamı Topsakaloğlu'ndan İl Emniyet Müdürü Yılmaz'a ziyaret

3

POYD üyeleri Antalya'da gala gecesinde buluştu

4

Kahramanmaraş'ta otomobile düzenlenen silahlı saldırıda sürücü hayatını kaybetti

5

Kahramanmaraş'ta kaçakçılık operasyonunda yakalanan 5 şüpheliden 1'i tutuklandı

6

Kahramanmaraş'ta depremlerde hasar gören tarihi mekanlardaki restorasyon çalışmaları sürüyor

7

Beymen Tersane "Galleries of Luxury" konseptiyle açıldı

8

Burdur'da KBRN ve yangın tatbikatı yapıldı

9

Hatay'da "Doğu Akdeniz’de Güvenlik, Ticaret ve Yaşam" söyleşisi düzenlendi

10

TSKB ve KfW Kalkınma Bankası arasında 250 milyon avroluk kredi anlaşması