Verem zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilir

Verem zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilir

Verem zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilir

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla hastalıkla ilgili bilgilendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, veremin bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir hastalık olduğunu söyledi.
Halk arasında verem olarak da bilinen tüberküloz hastalığı, zamanında tedavi edilmediği zaman ölümcül olabiliyor. Tüm dünyada her yıl 10 milyonun üzerinde yeni verem hastası saptanıyor ve 1.8 milyon insan veremden hayatını kaybediyor.

“Yıllarca belirti vermeyebilir”
Verem mikrobunun kaynağının hastalığı aktif olarak taşıyan, tedavi olmamış kişiler olduğunu ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, “Bu kişilerin nefes alıp vermeleri ve öksürükleri ile ortama yayılan mikroplar sağlıklı kişilere geçmektedir. Mikrobu alan bireyler bunun farkında olmaz ve hastalık yıllarca bir belirti vermeden inaktif formda kalabilir. Bu haldeki kişilerin ez az yüzde 10’u hayatlarının bir döneminde hastalığın gelişmesi durumu ile karşı karşıya kalırlar. Bunda en büyük etken kişinin bağışıklık sistemi zafiyeti ve bazı kronik hastalıklarının mevcut olmasıdır” dedi.

“Kanlı balgama dikkat”
Veremin belirtilerine dikkat çeken Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Ateş, gece terlemesi, zayıflama, öksürük gibi spesifik ve başka hastalıklarda da görülebilen şikayetler söz konusudur ama uzun süren öksürük, kanlı balgam dikkatleri bu hastalığa yönlendirebilir. Balgamda mikrobun tespiti ve akciğer filmleri ile tanı konulabilir. Verem günümüzde başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir” diye konuştu.


Güncel 4.01.2021 15:05:30 0

İlginizi Çekebilir

1

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Burdur'da AK Parti'lilerle buluştu:

2

Halkbank ve Türkiye Sigorta kadın girişimciler için güçlerini birleştirdi

3

JTI Türkiye Fabrika Liderliğine Benoit Philibert atandı

4

Mersin'in Akdeniz ilçesinde ağaçlar bakımdan geçirildi

5

Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu öğrencilerle kitap okudu

6

Osmaniye’de jandarma son bir haftada 68 şüpheliyi yakaladı

7

Agrotech İklim Lideri Ödülü'nün sahibi oldu

8

Hyundai Motor Türkiye Eğitimde İkinci Hayat projesiyle okullara destek oldu

9

Arçelik satış sonrası hizmetlerde yapay zeka dönüşümünü başlattı

10

Hatay'da iş yerleri ve park halindeki araçlara taş atan şüpheli yakalandı