Yabancı arkeologlar Kemer'de su altındaki kültürel zenginlikleri gözlemledi

Yabancı arkeologlar Kemer

Yabancı arkeologlar Kemer'de su altındaki kültürel zenginlikleri gözlemledi

ANTALYA - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Antalya'da düzenlenen 23. Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında 17 ülkeden arkeologlar, su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ile dalış yaparak kültürel zenginlikleri gözlemledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile Dünya Sualtı Federasyonu (CMAS) işbirliğinde 14'ü Afrika olmak üzere 17 ülkeden arkeologlar, Kemer ilçesindeki festival kapsamında düzenlenen dalış etkinliğine katıldı.

Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibinden dalış eğitimi alan arkeologlar, su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan eşliğinde su altındaki kültürel mirası tanıdı.

Doç. Dr. Öniz, AA muhabirine, festival kapsamında bir hafta boyunca yabancı arkeologları ağırladıklarını söyledi.

Arkeologlara su altı robotları, tabletleri ve bilgisayarları eğitimi, su altında Airlift kullanımı, belgeleme ve çizim yapma, 3B fotoğraf çekme, basınç odası teknolojisi ve su altı eser çıkartma yöntemleri gibi çok yönlü bilimsel dalış eğitimleri verildiğini belirten Öniz, "Dalış yaparak eğitime katılan bilim insanları, kendi ülkelerinde hem su altı arkeolojisi pratiklerinde hem de su altı kültür mirasının korunmasında UNESCO ve CMAS adı altında görev yapacaklar." diye konuştu.

-"Herkesin bu heyecanı tatması gerekiyor"

Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz da festivalin, Türkiye'nin çok önemli turizm destinasyonlarından biri olan Kemer'in yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasına katkı sağladığını söyledi.

Heyecan verici etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade eden Solmaz, "Bu yıl doğal ve arkeolojik güzellikleri daha bilimsel boyutta, su altı robot çalışmalarının desteklendiği bir programa dönüştürüldü." bilgisini verdi.

İlçede bir yıldır görev yaptığını ve ilk defa daldığını anlatan Solmaz, "Herkesin bu heyecanı tatması gerekiyor. Herkesi Kemer'e davet ediyoruz." dedi.



Yurt Dünya 30.05.2024 14:21:47 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta 88 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişi yakalandı

2

Adana'da "Dijital Dünyada Güvenli Kalmak Zirvesi" düzenlendi

3

Osmaniye'de asayiş uygulamasında yakalanan firari 19 zanlıdan 10'u tutuklandı

4

Otomobiliyle bisikletlinin ölümüne neden olduğu öne sürülen sürücü hakim karşısında

5

Antalya Ticaret Borsasının 2026 yılı bütçesi 95 milyon lira

6

Pegasus Hava Yolları, Chelsea Futbol Kulübü'nün resmi hava yolu partneri oldu

7

Adana'da yaralı bulunan kerkenez tedaviye alındı

8

Mersin'de 16 yaşındaki Hiranur'un öldürülmesine ilişkin 3 sanık hakim karşısında

9

Osmaniye’de adalet öğrencileri klavye hızında yarıştı

10

Rönesans Holding'in "Sürdürülebilir Geleceği Tasarla" yarışması sonuçlandı