Yağmur'a "yaşam iliği" Almanya'dan geldi

Yağmur

Yağmur'a "yaşam iliği" Almanya'dan geldi

ANTALYA (AA) - AYSE YILDIZ - Antalya'da iki yil önce lösemi teshisi konulan ve Saglik Bakanliginin girisimleriyle Almanya'dan getirilen kök hücre basariyla nakledilen Yagmur Damla Yanik, mutlulugunu sosyal medyadan yaptigi "O son viraji dönmeyi basardim ve son düzlükteyim artik" paylasimiyla ifade etti.

Alanya'da yasayan 19 yasindaki Yanik'a, 26 Subat 2018'de bazi sikayetleri üzerine gittigi hastanede lösemi teshisi konuldu. Uzun süre Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde ilaç tedavisi gören Yanik, hastaligi yenince taburcu edildi.

Tedaviden iki ay sonra rahatsizligi tekrarlayan Yanik, yeniden hastaneye yatirildi. Hastaligina bagli gelisen enfeksiyon ve diyabet nedeniyle sol gözünü kaybeden Yanik'a, ilik nakli yapilmasina karar verildi.

Aranan tam uyumlu ilik, Almanya'da bulundu ancak mart ayinda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle gönderilemedigi için nakil ertelendi. Saglik Bakanliginin devreye girmesiyle 5 Haziran'da Antalya'ya getirilen ilik, nakil edileceginde Yanik'in beyninde sivi birikmesi ve enfeksiyon tespit edildi.

Hastanede yaklasik 7 aydir tedavisi süren Yanik'a, geçirdigi operasyonlarin ardindan Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Almanya'dan gönderilen kök hücre basariyla nakledildi.

- "Kafesten bir kere kurtuldum, tekrar girdim ama bu sefer öyle olmayacak insallah"

Hayata yeniden tutunmanin mutlulugunu yasayan Yanik, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimla mutlulugunu dile getirdi.

Yanik, duygulandiran mesajinda su ifadeleri kullandi:

"Kök hücre nakli bugün gerçeklesti. O son viraji dönmeyi basardim ve o son düzlükteyim artik. Bugün benim ikinci dogum günüm. O kadar beklentiden sonra çok heyecanliydim ve heyecanim bir türlü geçmedi. Sanki tekrar dogmus gibi bebek gibi hafif hissediyorum. Kendimi, bugünü mavi ve yesil renkle belirledim. Mavi özgürlügüm, yesil ise mücadelem. Simdi kimse anlayamaz beni, yasayan bilir çünkü kus misaliydim. Kafesten bir kere kurtuldum, tekrar girdim ama bu sefer öyle olmayacak insallah. Kafesin kapisini açmayi basardim ve yavas yavas çikacagim. Lütfen dualarinizda bulusalim."

- "Bagista bulunarak küçücük dünyamiza umut olabilirler"

Yanik, AA muhabirine yaptigi açiklamada, gece heyecandan hiç uyumadigini, artik hayata simsiki sarilmak istedigini söyledi.

Iligin gönderilecegi tarihte Kovid-19 sorunu çiktigini dile getiren Yanik, "Hayatin ne gösterecegi hiç belli olmuyor. Haziranda ilik nakledilecekti. Dün nihayet ilik nakledildi." diye konustu.

Iligin hiç tanimadigi birinden geldigini vurgulayan Yanik, kan, ilik ve organ bagisinda bunulmasi çagrisinda bulundu.

"Herkes bagista bulunarak küçücük dünyamiza kocaman umut olabilirler. Üç tüp kan vermekten korkmasinlar. Bir kez daha dünyaya gelsem ve saglikli olsam, arkama bile bakmadan kosa kosa üç tüp kani verirdim. Benim gibi çok insanin bu hücrelere, kana ihtiyaci var." dedi.

Hastaligi nedeniyle liseyi üçüncü sinifta birakmak zorunda kaldigini belirten Yanik, sagligina kavusunca açikögretimden lise ve üniversite okuyarak arkeolog olmak istedigini dile getirdi.

- "Hastaneden güle güle çikmayi hayal ediyorum"

Kizinin basindan bir an bile ayrilmayan anne Hanife Yanik da zorlu bir süreç yasadiklarini, Yagmur'un azmiyle hayata tutundugunu söyledi.

Yagmur'un tam hastaligi yendi derken tekrar nüksettigini dile getiren Yanik, "Ilçede oturuyorum. Burada ev tutup Yagmur'un tedavisi için 7 aydir hastanedeyiz. Nakil olacakken enfeksiyon oldugu söylendi, dis tedavisi de gördü. Çok sükür sonunda nakil yapildi. Yagmur'un morali çok iyi. Hastanenin kapisindan güle güle çikmayi hayal ediyorum. Doktorlari takibini yapiyor." diye konustu.

- Çok zorlu asamalardan geçti

Nakil ekibinde yer alan Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alphan Küpesiz de Yagmur'un çok zorlu asamalardan geçtigini anlatti.

Hastanin, agir mantar enfeksiyonlari geçirdigini, bundan gözünü kaybettigini belirten Küpesiz, söyle konustu:

"Agir mantar enfeksiyonu beynine ilerlerken cerrahi operasyonlarla ve ilaç tedavisiyle durduruldu. Kemoterapiyle lösemi hücreleri yok edildi. Tam Almanya'dan ilik geleceginde Kovid-19 nedeniyle uçuslar durdu. Her an iyi olursa diye ablasini nakil için hazirlamistik, sonra tam uyumlu ilik geldi. Nakil basarili geçti, ilk 20 gün çok önemli."



Yurt Dünya 30.09.2020 11:53:22 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de limon yüklü kamyonun devrilmesi sonucu 6 kişi yaralandı

2

Adana'da trafik ışıklarına ve 2 araca çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı

3

Antalya-Fethiye-Burdur kara yolunda bayram tatili dönüşü trafik yoğunluğu başladı

4

GÜNCELLEME - Adana'da bir kişi karısını, kayınpederini, kayınvalidesini ve kayınbiraderini öldürdü

5

Isparta’da motosiklet ile otomobilin çarpışma anı güvenlik kamerasına yansıdı

6

Hatay'da sıcak havadan bunalanlar Harbiye Şelalesi'nde serinledi

7

Adana'da bir kişi karısını, kayınpederini, kayınvalidesini ve kayınbiraderini öldürdü

8

Hatay'da dron destekli trafik denetimi yapıldı

9

Mersin'de trafoda çıkan yangın söndürüldü

10

Antalya’da otluk alanda çıkan yangın söndürüldü