Yanan ormanlara yakın mahallelerin etrafına keçiboynuzu, defne, zeytin fidanı dikilecek

Yanan ormanlara yakın mahallelerin etrafına keçiboynuzu, defne, zeytin fidanı dikilecek

Yanan ormanlara yakın mahallelerin etrafına keçiboynuzu, defne, zeytin fidanı dikilecek

ANTALYA - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Antalya'daki orman yangınlarından etkilenen yerleşim yerlerinin sınırlarında defne, keçiboynuzu, zeytin fidanları toprakla buluşturulacak.

Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan, bir gün sonra Akseki'de çıkan ve rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan yangınlarda zarar gören ormanlarda temizlik ve ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor.

Bir yandan kızılçamlarla kaplı ormanlara aynı türden yeni fidanlar dikilirken bir yandan da yangından etkilenen ağaçlar orman emvali olarak ekonomiye kazandırılıyor.

Yaklaşık 10 gün süren yangında, zarar gören yerleşim alanlarının çevresinde ise farklı bir çalışma yürütülüyor.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, AA muhabirine, günler sonra kontrol altına alınabilen yangında ormanlık alanlara yakın 59 yerleşim alanının da zarar gördüğünü söyledi.

Yangınla mücadelede yaşanan zorlukları göz önünde bulundurarak yerleşim alanları ile ormanlar arasında daha geniş bir bant oluşturacaklarını anlatan Dikici, hem yangının kolay sıçramasını önlemeyi hem de yangın sırasında müdahaleyi daha da kolaylaştırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Yerleşim alanlarının etrafında kızılçam fidanları yerine yapraklı türleri tercih edeceklerine değinen Dikici, bölgeye uygun farklı türden fidanlar dikileceğini bildirdi.

- Kızılçam yerine keçiboynuzu, defne ve zeytin

Bölgede yaptıkları araştırmada defne, zeytin ve keçiboynuzu türlerinin daha uygun olduğunu belirlediklerini aktaran Dikici, şunları kaydetti:

"Her fidan her yerde yetişmez. Türkiye'de en fazla ve en kaliteli defnenin üretildiği yerlerden birisi Manavgat'taki Sırtköy, Yaylaalan mahalleleri. Bu mahallelerimizin etrafını defne ormanı haline getireceğiz. Farklı mahallelerde de uygun yerlere defne, zeytin ve keçiboynuzu fidanları dikeceğiz. Hem bölge halkına ekonomik açıdan katkı sağlayacak hem yanması biraz daha zor olacak türlerden mahallelerimizin etrafında bant oluşturacağız. 300 bin boynuz, 200 bine yakın defne ve 200 bin civarında zeytin olmak üzere yaklaşık 700 bin yapraklı tür dikeceğiz."

Dikici, bantta yetişen ağaçları kura yöntemiyle bölge halkına sahiplendirerek, ekonomilerine katkıda bulunacaklarını belirtti.

- Ormanlara kızılçam fidanları dikilecek

Ormanların ülkede yaşayan herkese ait olduğunu ifade eden Dikici, fidanların dikilmesinde, yetişmesinde, kullanımında herkesin sorumluluğu bulunduğunu bildirdi.

Mevcut ormanlara ise kızılçam fidanlarının dikileceğini anlatan Dikici, "Bölgede yaz mevsimindeki sıcaklığı atlatacak başka doğal tür yok. Bunlar 4 milyon yıllık yerlisi, hepimizden eski. Böyle bir planlama yaptık." diye konuştu.

Dikici, yanan alanlara 26 milyon kızılçam fidanı dikileceğini söyledi.



Bölgeden 20.11.2021 11:50:22 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da ayağına demir korkuluk saplanan kişi yaralandı

2

Hataylı depremzedeler, köy tipi konutlarında ilk bayramlarına giriyor

3

Adana'daki saman balyası yangını söndürüldü

4

Hatay'da ramazan ayının son teravih namazı kılındı

5

Belen'de Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 179. yılı kutlandı

6

Dörtyol'da çocuklar ramazanın maneviyatını camideki etkinliklerle öğreniyor

7

Adana-Pozantı-Ankara Otoyolu'nda bayram yoğunluğu

8

Hatay'da restore edilen vakıf eser sayısı 59'a yükseldi

9

Adana'da bir evde silah ve uyuşturucu ele geçirildi

10

Anamur Emniyet Müdürü Umar'dan, Kaymakam Bozdemir'e ziyaret