Yarım asırdır demir dövüyor

Yarım asırdır demir dövüyor

Yarım asırdır demir dövüyor

Bursa’nın İznik ilçesinde yarım asırdır demir döven ve mesleğini aşkla sürdüren 62 yaşındaki Necip Saraç, "Bir lokma ekmek yiyorsam, bu mesleğe borçluyum" dedi.
İznik Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen “Yaşayan İznik Hazineleri” belgeselleri kapsamında Sıcak Demir Ustası Necip Saraç’ın hayatı ve zanaatı ele alındı.
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi’nin "Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgesel haline getiriliyor. Bu kapsamda sıcak demir ustası Necip Saraç (62) icra ettiği demircilik zanaatı ile 1971 yılından buyana yarım asırdır mesleğini aşkla devam ettiriyor.
İznik’in Tacir Mahallesi’nde dünyaya gelen Necip Saraç 11 yaşında çırak olarak mesleğe başladığını belirterek, "Tam 50 yıldır sıcak demir ustalığı yapıyorum. Bizler bununla büyüdük. Çocuklarımızı bu meslekle okuttuk. Ailemizin geçimini bu meslekle kazandık ve kazanmaya devam ediyoruz” dedi.
“Bir lokma ekmek yiyorsam bu mesleğe borçluyum”
Sıcak demir ustalığının inceliklerini paylaşan Necip Saraç “İlkokula gittiğim yıllarda rahmetli amcam Mustafa Saraç’ın yanında çıkarlık yapıyordum.Çıraklıkla devam eden birkaç yılın ardından babam bana kendi dükkanımı açtı. Evliyim, iki kızım iki torunum var. Demircilik zanaatı sayesinde bu hallere geldim. Rızkımı geçimimi buradan sağlıyorum. Emekliliğimi de bu meslek sayesinde kazandım. Bu zanaatı devam ettirmek için hala mücadele ediyorum. Ben de üç çırakla çalıştım. Fakat hiç biri devam etmedi. Özenmediler bu mesleğe, bıraktılar. Bizim en çok müşterilerimiz genelde çiftçiler ve orman işleriyle uğraşan kişiler. Yaptığım işle gurur duyuyorum. Yaptığım bir aleti önce kendim beğeniyorum. Kendi beğenmediğim bir işi hiçbir müşterime vermiyorum. Bir lokma ekmek yiyorsam bugün bu mesleğimin sayesindedir. Bu meslekler yok olmasın. Bu mesleklerle uğraşanlar aç kalmaz, ailesinin geçimini her zaman sağlarlar” dedi.
İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki 75 yıllık fıçı ustası İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile dördüncü belgesel 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile beşinci belgesel 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar (75) ile yapılırken son olarak İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Sıcak Demir Ustalığı yapan Necip Saraç (62) ile gerçekleştirilen belgeselde ustanın hayatı ve zanaatı ele alındı.


Güncel 5.02.2021 09:39:13 0
Anahtar Kelimeler: yarım asırdır demir dövüyor

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da 50 bin paket kaçak sigara ele geçirildi

2

"At nalı böbrek" birçok hastalığa zemin hazırlayabiliyor

3

İskenderun'da okul çevrelerinde denetim yapıldı

4

Antalya'da inşaat firmasına ait depoda çıkan yangın söndürüldü

5

Osmaniye’de feci kaza kamerada: Motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

6

Osmaniye polisinden yasa dışı bahis operasyonu: 1 milyar TL’lik varlık donduruldu

7

Hatay'da su gider kanalında mahsur kalan kedi ve yavruları kurtarıldı

8

Turkcell'e 1 milyar dolarlık uluslararası murabaha sendikasyonu

9

Konyaaltı ilçesinde afetlere karşı toplanma alanları oluşturuldu

10

Antalya'da bir konteynerde çıkan yangında ölen 6 kişinin cenazesi yakınlarına teslim edildi