Tarih: 29.06.2020 11:46

"Yarını Kodlayanlar" projesi 100 bini aşkın çocuğa ulaştı

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (AA) - Türkiye Vodafone Vakfi, dijital gelecege hazir nesiller yetistirmek üzere Habitat Dernegi is birligiyle hayata geçirdigi "Yarini Kodlayanlar" projesini gelistirmeye ve yayginlastirmaya devam ediyor. Proje kapsaminda Agustos 2016’dan bu yana 81 ilde 100 bini askin çocuga ulasildi.

Türkiye Vodafone Vakfi açiklamasina göre, toplam 512 gönüllü egitmen ve farkli branslardan 38 Milli Egitim Bakanligi ögretmeninin görev aldigi projeden faydalanan kiz çocuklarin sayisi 52 bine, erkek çocuklarin sayisi ise 50 bine yaklasti. Projeyle, yaz sonuna kadar 10 bin çocuga daha online egitimlerle ulasilmasi hedefleniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, daha iyi bir gelecek için çocuklarin egitimine destek olmak gerektigini belirterek, "Türkiye Vodafone Vakfi olarak, tüketen degil, üreten bir nesil istiyoruz. 'Yarini Kodlayanlar' projemizle çocuklarimizi kod yazmaya özendirerek gelecegin teknoloji üretenleri olmalarini hedefliyoruz. Teknoloji üretebilmek için dijital dünyanin dili olarak kabul edilen kodlamayi ögrenmek gerekiyor. Kodlama egitimlerimizde çocuklarimiz, programlama hakkinda fikir sahibi oluyor, yaraticiliklarini ortaya çikaracak çalismalar yapiyor, kendi hayal dünyalarini olusturuyor, kendi oyunlarini üretebiliyorlar. Projemiz bugün artik bir kodlama seferberligine dönüstü. Projemizi adim adim tüm Türkiye’ye yayiyoruz. Bugüne kadar 81 ilde 100 bini askin çocuga kodlama ögrettik. Türkiye Vodafone Vakfi çatisi altinda çocuklarimizi dijital gelecege hazirlamaya devam edecegiz." Ifadelerini kullandi.

Habitat Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Sezai Hazir da sunlari kaydetti:

"Türkiye'nin dijital dönüsümüne katki koymak ve teknolojinin sadece kullanicisi olan degil, ayni zamanda üreticisi de olan nesiller yetistirmek hedefiyle, Türkiye Vodafone Vakfi ile beraber çiktigimiz bu yolda 81 ilde 100 bin çocugumuza kodlama egitimi vermis olmanin hakli sevincini yasiyoruz. Türkiye çapinda bir kodlama hareketine evrilen 'Yarini Kodlayanlar' projesi kapsaminda, çocuklarimiza sadece kodlamayi degil, analitik düsünme ve problem çözebilme yetkinliklerini gelistirebilmeleri noktasinda da katki sagliyoruz. Bu projeyle çevresindeki sorunlara teknolojiyi kullanarak çözüm gelistiren ve gelecegin mesleklerinde istihdam edilebilecek yetkinliklere sahip bireyler yetismesine katki saglamaktan büyük kivanç duyuyoruz."

- Dezavantajli bölgelerdeki çocuklara ulasildi

Öte yandan açiklamaya göre, "Yarini Kodlayanlar" projesiyle Türkiye’nin dört bir yaninda yaslari 7-14 arasinda degisen çocuklara kodlama egitimi veriliyor. Gönüllü egitmenlerin yönetiminde programlamaya giris, algoritma mantigi, uygulama yapma, hikaye olusturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamali egitimlerin verildigi projenin birinci yilinda 6 ilde 35 egitmenle yaklasik 2 bin çocuga, ikinci yilinda 30 ilde 135 egitmenle 10 bini askin çocuga, üçüncü yilinda 60 ilde 30 bini askin çocuga ulasildi. Proje kapsaminda düzenlenen 9 hackathon’a ise 1.000’i askin çocuk katildi. Sanliurfa, Kilis ve Istanbul'da yaklasik 1.000 Suriyeli çocugun da kodlama egitimi aldigi projede, sosyoekonomik anlamda dezavantajli bölgelerdeki çocuklara kodlama ögrenme firsati sunmak üzere Türkiye’yi dolasan Yarini Kodlayanlar Egitim Tiri ile 6 bin kilometrenin üzerinde yol kat edilerek 13 ilde 3 bini askin çocuga ulasildi. Katilimcilarin yüzde 49’unun erkek, yüzde 51’inin kiz oldugu projede, çocuklarin yüzde 56’si 7-10 yas, yüzde 44’ü ise 11-14 yas araliginda bulunuyor.

- Yapay Zeka egitimleri verilecek

"Yarini Kodlayanlar" projesinde son 4 yilda önemli basarilara ulasildi. Proje katilimcilarindan Serhat Seval ve Sudenaz Kinik’in gelistirdigi ve "#BuMamaBenden" etiketiyle atilan tweet’lerle çalisan mama makineleriyle bugüne kadar yüz binlerce sokak hayvaninin beslenmesi saglandi. Proje kapsaminda Adana’da düzenlenen kodlama egitimine ve hackathon’una katilan Adana Vakifbank Ortaokulu ögrencileri Onur Ata Özyigit ve Deniz Gündeslioglu, 2019 MakeX Robotik Yarismasi’nda "Intermediate" (12-16 yas) kategorisinde dünya sampiyonlugu kazandi.

Diger yandan, Vodafone Türkiye’nin geçen yil hayata geçirdigi "Bu Atiklar Kod Yaziyor" projesi kapsaminda toplanan elektronik atiklarin geri dönüsümden elde edilen ekonomik gelirle Mardin, Samsun, Gaziantep ve Adana’da kodlama siniflari açildi. "Yarini Kodlayanlar" projesine bu yilin basinda yeni egitim modülleri de eklendi. Dünyanin en büyük egitim platformlarindan The Clubhouse Network ile yapilan is birligiyle Istanbul, Ankara ve Trabzon’da 14-17 yas arasi toplam 1.000 gence Yapay Zeka egitimleri verilmesi hedefleniyor. Türkiye’deki ilk The Clubhouse Network sinifi ITÜ Ayazaga Yerleskesi’nde açildi.

- Salgin nedeniyle online egitime geçildi

"Yarini Kodlayanlar" projesinde bu yil yapilan en büyük degisiklik ise salgin nedeniyle egitimlerin online ortama tasinmasi oldu. "Yarini Kodlayanlar Online Egitimleri" kapsaminda çocuklara dijital platformlar üzerinden kodlama egitimi verilirken, yaz sonuna kadar 10 bin çocuga ulasilmasi hedefleniyor. Salginla mücadele kapsaminda lise ögrencilerine yönelik bir online "ideathon" da düzenlenerek, ögrencilerden virüs salgininin halk üzerinde yarattigi olumsuz etkileri minimuma indirecek bir teknolojik fikir gelistirmeleri istendi. "Yarini Kodlayanlar Online Covideathon"a Türkiye ve KKTC’den 129 takim ve 339 genç katildi. "Yarini Kodlayanlar" projesinde son olarak Vodafone TV’ye özel egitim içerikleri hazirlanarak çocuklarin kodlama egitimlerine bu kanaldan da ulasabilmesi saglandi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —