Yasemin Hemşire kök hücre bağışıyla hasta çocuğa umut oldu

Yasemin Hemşire kök hücre bağışıyla hasta çocuğa umut oldu

Yasemin Hemşire kök hücre bağışıyla hasta çocuğa umut oldu

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Antalya'da 5 yil kadar önce kan vererek kök hücre bagisçisi olan Kizilayda görevli hemsire Yasemin Emir, genlerinin uyum sagladigi ilik nakli bekleyen çocuga umut isigi olmanin mutlulugunu yasiyor.

Türk Kizilayda 12 yildir kan alma uzmani olarak görev yapan 36 yasindaki Emir, Saglik Bakanliginin kök hücre nakli tedavisi olmasi gereken hastalar için hayata geçirdigi TÜRKÖK Projesi kapsaminda 2015'te kök hücre bagisçisi oldu.

Yasemin Hemsire'nin merakla bekledigi haber 4 gün önce geldi. Bagisinin kök hücreyle tedavi edilmeyi bekleyen küçük bir çocugun genleriyle eslestigini ögrenen Emir, büyük bir mutluluk ve heyecan yasadi.

Emir, Antalya Egitim Arastirma Hastanesi Adem Tolunay Kan Hastaliklari ve Talasemi Merkezine gelerek kök hücre bagisini gerçeklestirdi.

Yasemin Hemsire'nin yaklasik 1,5 saat süren islemde genç bir fidana can olma heyecanini Anadolu Ajansi (AA) ekibi görüntüledi.

Örnek bir davranisa imza atan Emir'i bagisi sirasinda Türk Kizilay Bati Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Tufan Ertop ve arkadaslari yalniz birakmadi.

- "Hayatinin devam etmesi için küçücük bir sey yapiyorum"

Yasemin Emir, AA muhabirine yaptigi açiklamada çok mutlu oldugunu söyledi.

Bu gurur ve sevinci isteyen herkesin yasayabilecegini dile getiren Emir, "TÜRKÖK Projesi basladiginda ilk bagisçilardan birisiydim. O zaman kan vermis, kaydimi yaptirmistim. 5 yil sonra ise eslesme haberi geldi. O kadar heyecanlandim ki iyi ki o gün o kani vermisim. Genetik ikizim küçük bir çocuk, kim oldugunu ya da nerede yasadigini bilmiyorum. Sadece onun hayatinin devam etmesi için küçücük bir sey yapiyorum." diye konustu.

Sebep beklemeden kan ve kök hücre bagisinda bulunulmasi gerektigini vurgulayan Yasemin Hemsire, hayat kurtarmak isteyenlerin Kizilay Kan Merkezine gidip 3 tüp kan vermeleri ve yetkililere kök hücre bagisçisi olmak istedigini söylemelerinin yeterli oldugunu söyledi.

"Birinin hayatini kurtarmak kadar güzel bir sey yok." diyen Emir, kan vermenin ve kök hücre bagisinda bulunmanin korkulacak bir durum olmadigini belirtti.

Emir, kök hücre bagisinda bulundugu çocuk ve ailesiyle tanismak istedigini de ifade etti.

- Binlerce hasta eslesebilmek için umutla bekliyor

Türk Kizilay Bati Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Ertop da kök hücre bagisinin çok önemli bir davranis oldugunu söyledi.

TÜRKÖK Projesi ile ülke çapinda 700 binden fazla bagisçiya ulastiklarini anlatan Ertop, "Sahada tüm gücümüzle gönüllü bagisçilarimizdan kök hücre bagislari aliyoruz. Günün birinde eslesecek olurlarsa irtibata geçip gerekli prosedürleri yürütüyoruz." dedi.

Bu kez sahada bagisçilardan numune alan bir Kizilay personelinin basrolde oldugunu isaret eden Ertop, Kizilay içinde daha önce de böyle eslesmelerin oldugunu ancak Antalya bölgesinde bir ilkin yasandigini aktardi.

Kan ve kök hücre bagisçilarina tesekkür eden Ertop, sunlari söyledi:

"Havuzda ne kadar çok bagisçi olursa eslestirecek kisi sayisi da o kadar artiyor. Çünkü sürekli yeni hasta grubu dahil oluyor. Genetik uyumun gerçeklesebilmesi için bagisçi havuzundaki kisi sayisi çok önemli. Kök hücre bekleyen sayisiz hasta var ve her gün biriyle eslesebilmek için umutla bekliyorlar. Bagisçilar olarak sayiyi ne kadar artirirsak o kadar umutlarin bir an önce gerçeklesmesine vesile oluruz."



Yurt Dünya 17.06.2020 11:24:09 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da Karacaören şenlikleri kapsamında motosiklet yarışları düzenlendi

2

Alanya'da otel lojmanında çıkan yangında 9 kişi dumandan etkilendi

3

Antalya'da 19 öğrenci Gençlik Bayramı'nı 19 metrelik erişte açarak kutladı

4

"Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali" yapıldı

5

Adana'da Seyhan Nehri'ne giren genç kayboldu

6

Mersin ve Hatay'ın ilçelerinde 19 Mayıs kutlandı

7

MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı'dan 19 Mayıs mesajı

8

Kahramanmaraş'ta gençler tekvando il şampiyonası düzenlendi

9

Afşin'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

10

Antalya'da gazeteciler yat turu ile yaza "merhaba" dedi