Yavşan ve Kapıçam tabiat parkları doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

Yavşan ve Kapıçam tabiat parkları doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

Yavşan ve Kapıçam tabiat parkları doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

KAHRAMANMARAS (AA) - ISMAIL HAKKI DEMIR - Kahramanmaras'taki Yavsan ve Kapiçam tabiat parklari, el degmemis dogasi ve bitki örtüsüyle ziyaretçilerin gözlerini kamastiriyor.

Kent merkezine 36 kilometre uzakliktaki Türkiye'nin 39'uncu tabiat parki ilan edilen Yavsan Yaylasi, 3 bin 480 dekarlik büyüklügüyle dikkati çekiyor. Bölgede 67 familyaya ve 287 cinse dagilmis 529 tür ve tür alti seviyede bitki çesitliligi bulunuyor. Bunlarin 65'i ise kayitlarda endemik olarak yer aliyor. Bilim dünyasini ilgilendiren bu yönünün yaninda yayla, doga tutkunlarinin ilgisini çekiyor.

Serin havasi kadar suyuyla da öne çikan yayla, Kahramanmaraslilarin yani sira bölge illerden gelen vatandaslarin ugrak yeri haline geldi.

Türkiye'nin 30'uncu tabiat parki ilan edilen Kapiçam Tabiat Parki da kentin önemli dogal mekanlari arasinda yer aliyor.

Kent merkezine 13 kilometre uzakliktaki park, 1790 dekar büyüklügü, tasidigi dogal ve kültürel kaynak degerleri dolayisiyla dikkat çekiyor. Kapiçam Tabiat Parki'nda yer alan Botanik Bahçesi, bünyesi ise 200 nadir ve endemik otsu ve odunsu bitkiyi barindiriyor.

Asli agaç türü kizilçam olan sahada, yaslari 90 ila 120 olan agaçlar bulunuyor. Kapiçam Tabiat Parki içinde tavsan, sincap, sürüngenler, incir kusu, karatavuk gibi farkli kus türleri yasamini sürdürüyor.

- "Halkimizin ilgisini çekiyor"

Doga Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaras Sube Müdürü Haci Kalinkütük, AA muhabirine, Yavsan ve Kapiçam tabiat parklarinin kentin önemli ve degerli yerleri arasinda yer aldigini söyledi.

Tabiat parklarinda, yeni tip koronavirüsle mücadele sürecinde, yapi ve tesislerin bakim onarimini yaptiklarini aktaran Kalinkütük, "Normallesme süreciyle tabiat parklarimiza ilgi artti." dedi.

Kalinkütük, Kapiçam Tabiat Park'nda günlük piknik alani, keklik üretim merkezi ve botanik bahçesinin bulundugunu anlatarak, özellikle botanik bahçesinin dogal güzelligi bakimindan özellikle dügünlerde fotograf albümü yapmak isteyen vatandaslar tarafindan yogun ilgi gördügünü bildirdi.

Yavsan Yaylasi Tabiat Parki'nin ise özellikle serin havasi, yaylasi dolayisiyla halkin ilgisini çektigini belirten Kalinkütük, sunlari kaydetti:

"Yavsan'da da en iyi hizmet sunmak adina mevcut tesislerimizin bakin ve onarimlarini tamamladik. Ihtiyaç olan tesislerin de yapimi devam etmektedir. Yavsan Yaylasi, gerek endemik bitki çesitliligi bakimindan gerekse 1600 rakimiyla serin havasinin yaninda sedir, karaçam ve göknar agaçlariyla halkimizin ilgisini çeken bir alanimiz. Endemik bitkilerin bulundugu, serin havasindan dolayi halkin yogun ilgi gösterdigi, bol oksijeninden dolayi talep gören, özellikle sicak yaz aylarinda çevre illerden bile insanlarin geldigi, serin ortamda güzel bir hafta sonu geçirmek isteyen vatandaslarimizin talep ettigi bir alanimiz."

Kalinkütük, ziyaretçilerden tabiat parklarindan faydalanirken maske, mesafe ve temizlik kurallarina riayet etmelerini, özellikle çöplerini alanda bulunan çöp kovalarina atarak sahayi temiz birakmalarini istedi.




Yurt Dünya 29.06.2020 11:30:21 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü öldü

2

Hatay'da 3 bin 10 paket kaçak sigara ele geçirildi

3

Hatay'da depremlerde aldığı hasarın ardından restore edilen cami ibadete açıldı

4

Adana'da trafik kazası tatbikatı yapıldı

5

Hatay'da tarihi binada çıkan yangının nedeni araştırılıyor

6

Gazipaşa'da gümrük kaçağı 1500 güneş gözlüğü ele geçirildi

7

İskenderun ve Samandağ'da Hıdırellez etkinliği düzenlendi

8

Çukurova Üniversitesi'nde öğrenciler İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti

9

Antalya'da İl Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı yapıldı

10

Aladağ'da yüksek kesimlere kar yağdı