Yaz aylarında cilt hastalıkları artıyor

Yaz aylarında cilt hastalıkları artıyor

Yaz aylarında cilt hastalıkları artıyor

ISTANBUL (AA) - Medicana Avcilar Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Behram Danis, yaz aylarinda cilt hastaliklarinda artis görüldügünü belirterek, "Sicaklik, terleme, günes isinlarina fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastaliklarinin artisina neden oluyor. Sicaklarin artmasiyla beraber deniz ve havuz sezonunun açilmasi da cilt yaniklarini ve mantar hastaliklarini beraberinde getirebiliyor." ifadelerini kullandi.

Medicana Avcilar Hastanesi'nden yapilan açiklamaya göre, cilt hastaliklari deride istenmeyen görüntülere, kasintiya, bazen agriya, yanmaya neden olabiliyor ve bu durum cilt hastaligi geçiren kisinin hayatini olumsuz etkileyebiliyor. Genellikle mikroorganizmalardan ya da alerjik etkenlerden kaynaklanan cilt hastaliklari, vücutta bulunan baska hastaliklara da isaret edebiliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Medicana Avcilar Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Behram Danis, yaz aylarinda cilt hastaliklarinda artis görüldügünü belirterek, "Sicaklik, terleme, günes isinlarina fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastaliklarinin artisina neden oluyor. Sicaklarin artmasiyla beraber deniz ve havuz sezonunun açilmasi da cilt yaniklarini ve mantar hastaliklarini beraberinde getirebiliyor. Dolayisiyla yaz aylarinda cilt sagligina dikkat etmek daha büyük önem kazaniyor." ifadelerini kullandi.

Danis, sunlari kaydetti:

"Cilt kurulugu genellikle yaz aylarinda görülen kasinti, kizariklik, döküntü durumlarina neden olan ve çogunlukla ciddi olmamasina ragmen kisiye rahatsizlik veren bir cilt rahatsizligidir. Bu rahatsizligi iyilestirmek için veya olusmasini önlemek için sürekli nemlendirici kullanilmasi öneriliyor. Buna ek olarak sert veya kurutan sabunlardan kaçinmak da alinmasi gereken önlemler arasinda yer aliyor. Denize veya havuza girdikten sonra tuzlu suyun cilt üzerinde kalarak kurumasi cilt kuruluguna yol açan önemli etkenlerden biri. Yaz aylarinda denizden veya havuzdan çiktiktan sonra dus almaya özen göstermek gerekiyor. Ayni zamanda yazin maruz kalinan günes isinlarinin da ciltte kurutucu etkiye sahip. Bundan korunabilmek için günes kremleri kullanmak gerekiyor. Günes kreminin günese çikmadan yarim saat kadar önce uygulanmasi ve belirli saat araliklarinda bu uygulamanin yenilenmesi önem tasiyor. Ayrica yaz aylarinda su tüketiminin artirilmasi da cilt kuruluguna karsi alinabilecek önlemler arasinda yer aliyor. Ciddi olarak görülen cilt kurulugu problemlerinde bir dermatologa basvurulmasi gerekiyor."

- "Ciltte yaniklar olusabiliyor"

Danis, günes yaniklari, cildin günes isinlarina yani ultraviyole (UV) isinlara cildin uzun süre maruz kalmasi sonucu ortaya çikan bir çesit cilt rahatsizligi oldugunu belirterek, "Özellikle yaz aylarinda insanlarin deniz, havuz benzeri yerlerde uzun süre günes altinda vakit geçirmesi sonucu ciltte yaniklar olusabiliyor. Isinlara uzun süre maruz kalma sonucu ciltte olusan hasarin ilk belirtisi, cilt kizarikligi olarak görülüyor. Yanigin derecesine bagli olmakla beraber ciltte gerginlik, su toplama, agri, kabuklanma gibi belirtiler de görülebiliyor. Özellikle açik tenli insanlarin günes yaniklarindan korunmak için günes altinda uzun süre vakit geçirmemesi, gerekli durumlarda günes kremi kullanmasi öneriliyor .Uzun süreli olarak ve tekrarlayan sekilde günese maruz kalma durumunda, özellikle el üstü ve yüz gibi sürekli açikta kalan bölgelerde görülen kalici kahverengi renkli lekeler, günes lekesi olarak biliniyor. Özellikle açik tenli insanlarda görülen günes lekesi olusumundan korunmak için de günesten kaçinmak ve gerekli durumlarda uygun bir günes kremi kullanmak gerekiyor." bilgisini paylasti.

Günes alerjisi siklikla yaz aylarinda görülen bir alerji çesidi olarak bilindigini kaydeden Danis, su ifadeleri kullandi:

"Günes alerjisinden korunmak için yüksek faktörlü ve cilde uygun bir günes koruyucu kullanmak gerekiyor. Günes özellikle yaz aylarinda sadece günes altindayken degil gölge olan yerlerde de cildimizi etkileyebiliyor. Bu yüzden günes kreminin sürekli kullanilmasi ve düzenli olarak yenilenmesi özellikle alerji problemleri yasayanlar için etkili bir önlem. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen isilik, yaz aylarinda sicaklik ve nem oraninin artmasiyla birlikte yetiskinlerde de görülebiliyor. Diz arkalari, kollar ve karin gibi katlanan derilerin bulundugu bölgelerde siklikla görülen isilik, cilt yüzeyindeki derinin hava almasini saglayan gözeneklerin tikanmasi sonucu meydana geliyor. Yazin makyaj nedeniyle gözeneklerin tikanmasi da isilik olusumunu tetikliyor. Pamuklu tekstil ürünlerinin kullanilmasi, isiligin azalmasinda rol oynuyor."

- Bulasicilik riski bulunan mantar enfeksiyonlarina dikkat edilmeli

Dermatoloji Uzmani Danis, ciltte özellikle yaz aylarinda meydana gelen mantar enfeksiyonlari "dermatofit" denilen mantarlardan dolayi olusan yüzeysel enfeksiyon oldugu ifade ederek, siklikla ayaklarda ve ayak tirnaklarinda görülmekle birlikte kasiklarda, gögüs ve omuzlarda, ellerde, saçli deride ve vücudun çesitli bölgelerinde de görülebildigine isaret etti.

Danis, "Terleme, sicak, nemli ortamlar mantar enfeksiyonlarinin görülme sikligini arttiran etkenler. Mantar enfeksiyonlari bulasici oldugu için yaz aylarinda temizliginden emin olunan havuzlari kullanmak, havuz kenarinda çiplak ayakla dolasmamak, hava geçiren ayakkabilar kullanmak, bikini veya mayolarin islandiktan sonra kurusuyla degistirilmesi alinabilecek önlemler arasinda yer aliyor." ifadelerini kullandi.

Yaz aylarinda cilde uygun günes kremlerinin gün içinde tekrarlanarak kullanilmasini tavsiye eden Danis, günese direkt maruz kaldigimiz yaz aylarinda çesitli önlemlerle cilt problemlerinin önüne geçilebilecegini belirtti.






Politika 30.06.2020 13:25:01 0

İlginizi Çekebilir

1

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

2

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

3

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

4

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

5

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

6

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

7

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

8

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

9

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

10

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı