Yerli "mobil dronesavar"da ilk ihracat Rusya'ya

Yerli

Yerli "mobil dronesavar"da ilk ihracat Rusya'ya

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Antalya'da, Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) için insansiz hava araci (IHA) ve drone tehditlerine karsi "KALKA" adi verilen yerli mobil erken uyari hava savunma sistemini üreten firma, Rusya'ya ihracata hazirlaniyor.

Milli Savunma Bakanliginca verilen "NATO Gizli ve Milli Gizli Tesis Güvenlik Belgesi" bulunan Ulusal Harp Teknolojileri Savunma Sistemleri AS, kötü amaçli drone ve IHA uçuslarini önlemek amaciyla 25 yillik bilgi ve tecrübeyle yaklasik 8 ayda mobil olarak erken uyari hava savunma sistemini gelistirdi.

Türk mühendislerce tasarlanan ve TSK envanterine giren mobil dronesavar, kisa sürede birçok ülkenin de dikkatini çekti.

Milli Savunma Bakanliginin bilgisi dahilinde ihracata açilan ürüne Rusya'dan özel bir firma talip oldu. Imzalanan anlasma geregi ürünün ihracati için üretime baslandi. Yaklasik bir ay içinde ürünlerin teslimi öngörülüyor.

- "Tamamen yerli imkanlarla üretildi"

Firmanin Ar-Ge Koordinatörü Bekir Yalçin, AA muhabirine, sistemin, uyusturucu, bomba, yasaklanmis madde gibi faydasiz yük tasima ve terör amaçli uçuslari engellemek amaciyla üretildigini söyledi.

Sistemi "araç üzerine konumlanan dronesavar" olarak nitelendiren Yalçin, sistemin tamamen yerli ve milli imkanlarla üretildigini dile getirdi.

Manuel veya otonom olarak çalisabilme, islem kayitlarini tutabilme yetenegine sahip KALKA'nin, Türkiye'de ilk defa üretilen erken uyari hava savunma sistemi oldugunu anlatan Yalçin, sistemin lansmaninin yapilmasiyla yurt disindan büyük ilgi gördügünü bildirdi.

- Rusya için üretim basladi

Seri üretim için gerekli izinlerin alindigini aktaran Yalçin, "Su ana kadar Rusya, Sri Lanka, Banglades, Malezya, Katar, Pakistan, Afganistan ve Birlesik Arap Emirlikleri'nden de talep var. Hatta ilk talep Rusya'dan bir firmadan geldi, anlasma saglandi ve üretimine baslandi. Muhtemelen yil sonuna dogru bir teslimat gerçeklestirilecek. Diger ülkelerdeki firmalarin bazilari ile anlasma asamasindayiz, bazilariyla da görüsmeler devam ediyor. 'Çok güzel günler savunma sanayimizi bekliyor' diyebiliriz." diye konustu.

Ürünü satin alan firmanin, sistemi kendi tesislerini korumak için kullanacagina deginen Yalçin, ilk etapta tek cihaz ihraç edeceklerini ancak ilerleyen süreçte farkli sektörlerde faaliyeti olan ayni firmaya ihraç edilen cihaz sayisinin artmasini öngördüklerini kaydetti.

- Pakistanli heyete demo gösterisi

KALKA'nin islevlerini görmek, cihazi incelemek için Pakistan'dan bir heyetin Antalya'ya geldigini, onlara demo gösterisi sunduklarini anlatan Yalçin, cihazin bu ülkedeki konser, miting, transferler ve toplumsal olaylarda kullanilmak istendigini aktardi.

Yalçin, cihazla ilgili ayrintili bilgiyi sunduklari Pakistanli heyetin sistemden memnun kaldiklarini belirterek, söyle konustu:

"Su anki önceligimiz cihazimizi kullaniciya begendirmek, islevlerini, özelliklerini ve muadillerine göre üstünlüklerini tanitabilmek. Bu konuda da basarili oldugumuzu düsünüyorum. Pakistan asilli ABD vatandasi ve Kaliforniya'da özel bir firmanin üst düzey yöneticisi, sistemimizi inceledi ve mobil cihazi Pakistan'da kullanmak istediklerini bildirdi. Baglantilari yaptiktan sonra bize sayiyi belirtecekler."

Firmanin birden çok sektörde faaliyet gösterdigini, daha fazla ihracat planlandigini vurgulayan Yalçin, tamamen Türk mühendislerinin eseri olan sistemle yurt disina açilmakla büyük gurur duyduklarini bildirdi.

- Pakistan, 14 milyon dolarlik yatirim planliyor

Sistem için ABD'den gelen, medikal malzeme alaninda hizmet veren özel bir firmanin üst düzey yöneticisi Adnan Shafiq Ahmed de ABD'de ve Pakistan'da çalismalari oldugunu söyledi.

Ayrica siyasi alanda da faaliyetlerinin bulundugunu, Kaliforniya'da Pakistan'in dis temsilcisi olarak görev yaptigini dile getiren Ahmed, sistemi VIP transferleri, askeri birlikler, mitingler, petrol ve dogal gaz borularinin korunmasi amaciyla kullanmayi planladiklarini kaydetti.

Sirket olarak bu alana 14 milyon dolarlik yatirim ayrildigini belirten Ahmed, "Dünya çapinda yeni bir teknoloji. Su anda tanima asamasindayiz. Olumlu görüslerimiz hakim." ifadelerini kullandi.



Politika 1.12.2020 12:32:45 0

İlginizi Çekebilir

1

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

2

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

3

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

4

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

5

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

6

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

7

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

8

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

9

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

10

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı