Yerli ve milli "Ayşehanım" yer fıstığı tohumu ABD'ye rakip olacak

Yerli ve milli

Yerli ve milli "Ayşehanım" yer fıstığı tohumu ABD'ye rakip olacak

ADANA (AA) - MUZAFFER ÇAGLIYANER - Tarim ve Orman Bakanligi Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügünce gelistirilen ve ürünü gelistiren ziraat mühendisinin adi verilen yer fistigi çesidi "Aysehanim"in çiftçilerin yeni alternatifi olmasi hedefleniyor.

Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü Generasyon Atlatma Merkezi Sorumlusu Dr. Ayse Nuran Çil, AA muhabirine, 12 yildir tohum üzerine çalismalar yaptigini söyledi.

Son olarak bölgede yogun olarak ekimi yapilan yer fistigi tohumu üzerine çalismalar yaptigini ifade eden Çil, hastaliklara dayanikli, daneleri daha büyük ve dekara verimi daha yüksek olan yer fistigi çesidi gelistirdigini kaydetti.

Insan sagligi açisindan faydali oleik asit orani yüksek yerli ve milli yeni çeside isminin verildigini anlatan Çil, "Aysehanim" yer fistiginin 50 yildir piyasada kullanilan ABD menseli tohumlara rakip olacagini belirtti.

- "Hastaliklara daha dayanikli"

"Aysehanim"dan dekar basina su an 550 kilogram seviyesinde bir verim aldiklarini ancak sulama, gübreleme ve çapalamanin düzgün yapilmasi halinde bu rakamin daha yukarilara çikabilecegini dile getiren Çil, söyle devam etti:

"Bizim ürünümüz, piyasadaki mevcut ürüne oranla ince kabuklu ve kolayca kirilabiliyor. Buna nazaran hastaliklara daha dayanikli. Hastaliga ve diger olumsuz unsurlara daha dayanikli oldugu için rekolte olarak dekar basina yüzde 15-20'lere varan artis sagliyor. En önemli özelliklerinden bir digeri ise dane büyüklügü. Bizim ürünümüz 1000 danede elek üstü 700 daneyle oldukça yüksek bir verim sagliyor. 12 yillik bir çalismanin ürünü olan 'Aysehanim'a üreticilerimiz de ilgi gösteriyor. Birçok yerden ürünün ekilmesiyle ilgili teklifler aliyoruz. Tamamen yerli kaynaklarla gelistirilen ürünümüz, kalite, verim ve besin degerleri açisindan piyasadaki ürünlerin çok üzerinde. Insallah ileride piyasadaki hakim çesit bizim ürünümüz olur."

Çil, gelistirdigi çesidin çerezlik olarak çok yüksek bir kaliteye sahip oldugunu, kavurma isleminde renginin degismedigini, dise yapismadigini söyledi.

Gelistirdigi ürüne kendi adinin verilmesinden mutluluk ve gurur duydugunu aktaran Çil, "Gelistirilen bir ürüne isim vermek, enstitü komitesince alinan bir karardir. Yani benim hiçbir önerim olmadi. Bana 'ürününüze güveniyor musunuz?' diye sordular. 'Güveniyorum' dedim. 'O zaman isminizi versek uygun olur mu?' diye sorulunca uygun olacagini söyledim çünkü ürünüme gerçekten güveniyorum." diye konustu.



Politika 20.09.2020 11:43:43 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı