Yılın dokuz ayı üzeri kapatılan Medusa'ya ziyaretçi yoğunluğu

Yılın dokuz ayı üzeri kapatılan Medusa

Yılın dokuz ayı üzeri kapatılan Medusa'ya ziyaretçi yoğunluğu

BURDUR (AA) - IBRAHIM ERBAY - Burdur'un Gölhisar ilçesinde Kibyra Antik Kenti'ndeki 3 bin 600 kisilik odeonun orkestra bölümünü süsleyen yaklasik 2000 yillik "yilan saçli, keskin disli, disi canavar" figürü Medusa mozaigi, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Milattan sonra 1. yüzyilin ilk evrelerinde "Opus Sectile" teknigiyle renkli mermerlerden insa edilen mitolojide "Gözlerine bakan kötü niyetli kisileri tasa çevirdigine" inanilan Medusa'yi tasvir eden mozaigin dünyada benzerinin bulunmadigi belirtiliyor. Antik dönemde konser alani, meclis, mahkeme ve üzeri kapali tiyatro görevi yapan odeonunun ortasindaki Medusa mozaigi, ihtisamiyla normallesme döneminde de ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Hava sartlarindan zarar görmemesi için yilin dokuz ayi üzeri uzman restoratörler tarafindan 5 farkli katmanla kapatilan, Burdur kent merkezine 108 kilometre uzakliktaki Kibyra Antik Kenti'ndeki Medusa mozaigi, eylül ayinin sonuna kadar ziyaret edilebilecek.

- "Opus Sectile teknigiyle günümüze ulasan tek Medusa"

Kibyra Antik Kenti Kazi Baskani ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sükrü Özüdogru, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Medusa'nin bulundugu odeon yapisinin 3 yillik kazi döneminin ardindan 2012'de ortaya çikarildigini söyledi.

Odeonun ve ortasindaki Medusa mozaiginin restorasyon ve koruma projesinin Kültür ve Turizm Bakanliginca hazirlandigini aktaran Özüdogru, yapinin ve mozaigin ortaya çikmasiyla Kibyra'nin arkeoloji çevrelerince ünlendigini bildirdi.

Özüdogru, Medusa'nin ince mermer plakalarla yapilmis benzersiz bir mozaik dösemesi oldugunu anlatarak "Antik dönemlerde çesitli geometrik biçim ve boyutlarda kesilmis renkli ince mermer plaklarinin yan yana getirilmesi teknigi olan Opus Sectile ile günümüze ulasan bildigimiz tek Medusa, Kibyra Odeon'unda. Bu yüzden Medusa'nin üzeri koruma amaçli her yil belli bir süre kapatiliyor." dedi.

- "Kibyra Antik Kenti'nin incisi"

Kazi Heyeti Baskan Yardimcisi ve MAKÜ Arkeoloji Bölümü Arastirma Görevlisi Dr. Düzgün Tarkan da 2006'dan bu yana devam eden kazilarda ortaya çikarilan en önemli yapilardan birinin Medusa mozaikli odeon oldugunu bildirdi. Medusa'yi "Kibyra Antik Kenti'nin incisi" olarak nitelendirdiklerini belirten Tarkan, mozaigi görmek için yurt içi ve disindan gelenlerin oldugunu kaydetti.

Medusa'nin bulundugu odeon hakkinda da bilgi veren Tarkan, söyle konustu:

"Medusa mozaigi günümüzde orijinal haliyle yerinde sergileniyor. Medusa mozaigi sayesinde Kibyra Antik Kenti'ne ilgi her geçen gün artiyor. Odeonun hemen önünde geometrik desenli 560 metrekarelik baska bir mozaik dösemesiyle de odeonun hem ismi hem de yapim dönemi hakkinda kesin bilgiler elde ettik. Medusa mozaikli odeonun oturma düzenine ve kapasitesine baktigimizda kentin üst tabakasina hizmet verdigini söyleyebiliriz. Kibyra Antik Kenti, dünyada essiz Medusa mozaikli odeonu, 10 bin 400 kisilik stadyumu, 8 bin kisilik tiyatrosu, 3 terasla yükselen agora ve geç dönem Dogu Roma hamamiyla ziyaretçilerini antik yolculuga çikariyor."

Erzurum'dan gelen ziyaretçi Alihan Kotan ise Medusa'nin açildigini duyunca tarihi hissetmek için Kibyra'ya geldiklerini belirterek "Antik dönemde böyle bir eserin yapilmis olmasi muhtesem bir sey. Görmeyenlere kesinlikle buraya gelmelerini tavsiye ediyorum." dedi.

Ziyaretçi Bugra Han Yapici da odeona ve Medusa'ya hayran kaldigini, odeonun ses akustiginin muhtesem oldugunu ifade etti.



Güncel 22.08.2020 11:08:42 0