Tarih: 19.05.2020 11:42

Yivli Minare'nin restorasyonunda 40 mezar bulundu

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Anadolu Selçuklu Sultani 1. Alaaddin Keykubat'in 1230'da insa ettirdigi ve tarihi Kaleiçi'ndeki surlar ile eski evler arasindan yükselen Yivli Minare'de yaklasik 1,5 yil önce baslatilan kazi çalismalari devam ediyor.

Yivli Minare'deki medrese kapisinin gün yüzüne çikarilmasi için baslatilan kazilarda bulunan 40 mezar, nakledildi.

Antalya Vakiflar Bölge Müdürü Hüseyin Cosar, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 2016'da UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'ne alinan Yivli Minare'nin kalici listede yerini almasi için kazi ve çevre düzenleme çalismalarini sürdürdüklerini ifade etti.

Çalismalari bir yil içerisinde bitirmeyi planladiklarini aktaran Cosar, minareye ait yolun da kazilacagini söyledi.

Medrese kapisinin ortaya çikmasi için kazi çalismalarina basladiklarini anlatan Cosar, sunlari kaydetti:

"Minarenin avlusunda park ve devasa agaçlar vardi. Tamamen gezinti alaniydi. Orada sadece kapisi kalan bir medrese var. Kaziya, 'En azindan kapiyi ortaya çikaralim' diye basladik, medresenin temellerini ortaya çikardik. Kaziya devam ettikçe mezarlar çikti. Daha önce insanlarin dolastigi, ayak bastigi yerden 40 mezar çikardik ve mezarliga naklettik. Kazi ve çevre düzenlemesi çalismalarinin ardindan bölgeyi arkeopark gibi ziyarete açacagiz."

Her kazi çalismasinda yeni bir veriye rastladiklarini belirten Cosar, kazida rüzgardan ya da baska nedenlerle savrulan 8 asirlik minareye ait çinilerin de ortaya çiktigini ifade etti.

Eserin yerli ve yabanci turistlerin gözdesi oldugunu vurgulayan Cosar, Antalya denince ilk akla Yivli Minare'nin geldigini sözlerine ekledi.

- Kentin ilk Türk-Islam eseri olma özelligini tasiyor

Gövde kismi tugla ve firuze renkli çinilerden olusan, 90 basamakli merdivenle çikilan 38 metre yüksekligindeki minare, ihtisamiyla zamana meydan okuyor.

Giyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Yivli Minare Cami, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkiran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi'nin içinde yer alan eser, kentin ilk Türk-Islam eseri olma özelligini de tasiyor.

Son derece ilginç formuyla dikkati çeken eser, alti kubbeli ibadet mekani ile Anadolu'daki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulasan en eski örneklerinden olarak kabul ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —