Yoğun bakımdaki genç hastalardan etkilenen doktor plazma bağışçısı oldu

Yoğun bakımdaki genç hastalardan etkilenen doktor plazma bağışçısı oldu

Yoğun bakımdaki genç hastalardan etkilenen doktor plazma bağışçısı oldu

IZMIR (AA) - TEZCAN EKIZLER - Izmir'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi tamamlanan doktor Burak Silahli, göreve döndükten sonra yogun bakimda Kovid-19 tedavisi gören genç hastalardan etkilenerek "immün plazma" bagisçisi oldu.

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) Atatürk Egitim ve Arastirma Hastanesinde diyaliz servisinde doktor olarak görev yapan 27 yasindaki Silahli'nin ayni hastanede dahiliye servisinde asistan doktor olan esi Ecem Silahli'ya süphe üzerine bir ay önce Kovid-19 testi yapildi.

Test sonucunun pozitif çikmasi üzerine ayni test Burak Silahli'ya da uygulandi.

Ikisinin de testlerinin pozitif çikmasinin ardindan Silahli çifti evlerinde karantinaya alindi.

14 gün boyunca karantinada kalan çift sagligina kavustu ve son 2 testlerinin de negatif çikmasinin ardindan hastanedeki görevlerine döndüler.

Görev yaptigi hastanenen yogun bakim servisinde genç hastalarin Kovid-19 tedavisi görürken yasadiklari sikintilari gören Burak Silahli, plazma bagisçisi olmaya karar verdi.

Türk Kizilay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürlügünün Izmir'in Alsancak semtindeki kan alma merkezine gelen Silahli, plazma bagisinda bulundu.

- "Biran önce iyilesip hastaneye dönmek istedim"

Burak Silahli, AA muhabirine, Kovid-19 oldugunu ögrendiginde korkmadigini, hastaligin kendisinde öksürük, bas ve ekrem agrisi seklinde semptomlar gösterdigini söyledi.

Doktorlugun çok kutsal bir meslek oldugunu belirten Silahli, "Vicdani olarak elimizden geleni yapiyoruz. Evde karantina altinda oldugum süre boyunca hastalarin yasadigi psikolojiyi ben de yasadim. Arkadaslarim hastanede Kovid-19'lu hastalari tedavi ederken, bu hastaliga yakalanmis bir saglik çalisani olarak onlara yardim edemedim, bu beni çok üzdü. Onun için bir an önce iyilesip hastaneye dönmek istedim." dedi.

Silahli, göreve basladigi ilk gün yogun bakimda Kovid-19 tedavisi gören hastalari muayene ettiginde özellikle genç hastalarin yasadiklari nefes darligi sorunun kendisini çok etkiledigini söyledi.

- "Kararsiz kaldigimiz her bir gün baska bir insanin hayatina mal olabilir"

Hastalarin sagligina kavusabilmesi için "immün plazma" bagisçisi olmak istedigini ifade eden Silahli, sunlari kaydetti:

"Sadece yaslilar yogun bakimlarda tedavi görmüyor. Genç insanlar da yogun bakimlarda Kovid-19 tedavisi görüyor. Onlari nefes alamadan acilar içinde görmek beni derinden üzdü. Dünyada en degerli sey oksijen ve saglik, onun için hiç düsünmeden bagisçi oldum. Bir saglik çalisani olarak hastalara plazmam ile de destek olmayi istedim. Kararsiz kaldigimiz her bir gün baska bir insanin hayatina mal olabilir. Bu hastaligi atlatmis kisiler bagis yapmali. Bagisi alacak kisinin kim oldugunu bilmiyoruz ama bir ihtimal esiniz, akrabaniz ve dostunuz olabilir."

Silahli, esinin de plazma bagisçisi olmak istedigini, kendisinin de belirlenen tarihte ikinci kez plazma bagisçisi olacagini sözlerine ekledi.





Yurt Dünya 2.05.2020 12:19:45 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

2

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

3

Mersin'de deniz kaplumbağalarının yaşam alanları temizlendi

4

Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

5

Burdur'da çıkan yangında ev ve otomobil zarar gördü

6

GÜNCELLEME - Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

7

Antalya ve çevre illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

8

Antalya'da yaşayan Kazaklar, 1 Mayıs'ı atık toplayarak kutladı

9

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 1 Mayıs'ta işçilerin maaşına yüzde 27 ek zam yaptı

10

Yapay zeka işsizlik endişesini tetikliyor