"Yörük Gülü"nü koparana 73 bin lira ceza

"Yörük Gülü"nü koparana 73 bin lira ceza

ANTALYA (AA) - AYSE YILDIZ - Toros Daglarinin yüksek kesimlerinde yetisen koruma altindaki "Paeonia Turcica" çiçegini koparana 73 bin lira ceza kesiliyor.

Isminin içinde "Türk" kelimesi geçen, tamamen Anadolu topraklarina özgü Paeonia Turcica, Toros Daglarinin 1100, 1500 rakimlarinda yetisiyor.

"Yörük Gülü" olarak da bilinen çiçek, Antalya'nin Aksu ilçesinde bin 121 dönüm üzerine kurulan ve ziyaretçilere kapisini 23 Nisan 2016'da "Çiçek ve çocuk" temasiyla açan "EXPO 2016 Antalya"nin da sembolü. Konyaalti ilçesi Hisarçandir Mahallesi Sariçinar mevkisinde etrafi tellerle çevrilerek, koruma altina alinan çiçekler, ziyaretçilerine rengi ve gösterisiyle görsel sölen sunuyor.

Ormanin içindeki diger çiçeklerle rengarenk görüntü olusturan ve kendine has bir kokusu olan çiçek, yabanci turistlerin de ilgi odagi oluyor. Ziyaretçiler, hem bölgede doga yürüyüsü yapiyor hem de çiçeklerle fotograf çektirerek, o anlari ölümsüzlestiriyor.

Doga Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlügü ekiplerince, endemik türler arasinda bulunan Paeonia Turcica çiçegini koparana ilgili yasa kapsaminda 73 bin lira ceza uygulaniyor. Eger, kurumsal yapilar ya da sirketler yol yapimi veya farkli bir çalismayla çiçegi tahrip ederse 3 kati ceza kesiliyor.

Ekipler, Toros Daglarini süsleyen, yörede "Yörük Gülü" olarak da bilinen çiçegin yayilim alaninin genisletilerek gelecek nesillere aktarilmasi için bölgedeki çalismalarini titizlikle yürütüyor.

- "Biyolojik çesitliligi korumak gerekiyor"

Endemik bitkiler üzerine uzun yillardir arastirma yapan Akdeniz Üniversitesi Egitim Fakültesi Biyoloji Egitimi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ismail Gökhan Deniz, AA muhabirine, biyolojik çesitliligin korunmasinin her zaman önemli oldugunu söyledi.

Deniz, birçok ülkede "devlet bitkisi", "kral çiçegi", "saray bahçesi bitkisi" olarak yetistirilen sakayigin, Osmanli Imparatorlugu'nda Sultan 4. Mehmed tarafindan dogadan toplattirilarak, Istanbul'da Hasbahçe'ye diktirildigini aktardi.

"Paeonia Turcica" türünün ilk 1965'te Denizli Bozdag'dan bilim dünyasina tanitildigini anlatan Deniz, "Sakayik da korunmasi gereken çiçekler arasinda yer aliyor. Bilimsel makalelerde 'Yörük Gülü' olarak da geçiyor. Bütün biyolojik çesitliligi korumak gerekiyor. Bu da önemli degerlerden birisi. Hemen her yerde karsilasilan bir çiçek degil. Ekolojik konuda seçici bir tür, her yerde olmuyor. Gösterilisli, çiçekleriyle dikkati çeken türlerden biri." dedi.



Yurt Dünya 30.05.2020 11:04:44 0
Anahtar Kelimeler: "yörük gülü"nü koparana 73 bin lira ceza

İlginizi Çekebilir

1

Isparta'da firari FETÖ hükümlüsü yakalandı

2

Mersin'de "Gençlik Koşusu" düzenledi

3

Adana'da devrilen otomobilde sıkışan sürücüyü itfaiye ekipleri kurtardı

4

Alanya'da duvara çarpıp yanan otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti

5

Burdur Gölü'nün kenarında "Gül Yolu" projesi başlatıldı

6

Kahramanmaraş'ta Gazze yararına kermes düzenledi

7

Adana'da otomobille hafif ticari aracın çarpışması sonucu 4 kişi yaralandı

8

Dünyada rahim nakilleri "Özkan tekniği" ile yapılıyor

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek'ten 19 Mayıs mesajı

10

Kahramanmaraş UMKE ekibi arama kurtarma tatbikatı yaptı