Bahri Çolpan


Adaylığa Ankara'dan atanmak

Siyaset önceleri yerelde yapılırdı.Her milletvekili, belediye, il ve ilçe başkan adayı olacak kişiler, bulunduğu yerde çalışır, partisinin delegesi teveccüh gösterirse aday olabilirdi. Bu insanlara da halkın milletvekili, belediye başkanı, il ve ilçe başkanı denirdi.


Merhaba kıymetli okurlar,

Siyaset önceleri yerelde yapılırdı.Her milletvekili, belediye, il ve ilçe başkan adayı olacak kişiler, bulunduğu yerde çalışır, partisinin delegesi teveccüh gösterirse aday olabilirdi. Bu insanlara da halkın milletvekili, belediye başkanı, il ve ilçe başkanı denirdi.

Son 15 yıldır, yerel siyaset hiçe sayılıyor. Delegeler göstermelik olmaya başladı. Artık ne yapılıyorsa, Ankara merkezli yapılmaya başlandı. Başka bir deyişle, hani tüm atamaların tamamı Ankara'dan yapılıyor ya, milletvekili, belediye başkanı, il ve ilçe başkanı da adeta memur gibi atanmaya başlandı. Durum böyle olunca da, Ankara'dan atanan siyasiler bölgelerinde kimseyi hesaba almaz oldu. Milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe başkanları, halkın değil liderin seçtiği ve onların emrine tabi olan siyasiler üretildi.

Şöyle bir bakın, halka gitse kimsenin ayağa kalkıp "hoş geldin" demeyeceği adamlar Ankara'dan atanarak, milletvekili, belediye başkanı, il ve ilçe başkanı oldu.Bu yöntem bana göre çok yanlış ve seçmeni hiçe sayan bir yöntemdir.

Bölgede gelip gezmeden, memleketin havasını suyunu teneffüs etmeden, bir garibanın sofrasına oturup, bulgur pilavı, salata yemeden  Ankara'dan atanan siyasiler,haklı olarak kimseyi takmaz. Lideri ile arasını iyi tuttu mu mesele biter.

Siyasilerin Ankara'dan atanması, Türk siyasetinin kimyasını da bir anda değiştirdi.

15 Yıl önce delegeyi gezmeden, halktan olur almadan, bırakın milletvekili olmayı çaycı bile olamazdın.Ben öyle milletvekilliği, belediye başkanlığı, il ve ilçe başkanlığı seçimleri gördüm ki, kıran kırana geçerdi.Siyasi partilerde bir yere gelmek istiyorsan öyle çalışmadan, terlemeden, emek etmeden ve delegenin olurunu almadan gelmen mümkün değildi.

Peki Ankara merkezli atama siyaseti işe yaradı mı?

Bize göre yaramadı. Ankara'dan işini halleden kimsenin seçim bölgesine eyvallahı kalmadı.Bölgesinden kendisine destek veren insanların siyasiler üzerinde etkisi bitti. Ankara'dan atanan her siyasi, yöresindeki insanları dinlemek yerine Ankara'yı dinlemeye başladı. Türk siyaseti gelecek için bu yöntemle fazla umut vermiyor. Eğer sistemi değiştirmezlerse, bir çok hak etmeyen insan,haksızca çok iyi yerlere gelir.Çok küçük insanların büyük makamlara getirilmesi hayra alamet değildir.

 Bana göre bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekir diye düşünüyorum.          

 

  

 

 

FATİH K.
4.10.2020 00:05:11
Bahriciğim senin kulak deliktir. Ankarada kazanlar kaynıyor. Kanal D özgür özel hamza tor haberi ortalıkta geziyor. İl başkanı kadirli ilçe başkanı direk alınacak sözleri çorba gibi kaynıyor. Başkan açıkladığında kimse şok olmasın. Sonra bunları tanımıyorduk diyenlerde çoğalır. Vekillerimiz tutuşmasın onlar bundan dolayı zarar görmez. Ama şu kadirli ilçe başkanlığı seçimi resmen ankarayı karıştırdı. Başkan direk atama yaptığında mutlu şehir olunacak. Ankaranın bazı atamalarıda alkışlanmalı.

  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli
  • Pazar 34.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 15.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı