Bahri Çolpan


AKP ve CHP'nin İttifak Sorunu Yok

Yeni partiler kuruluyor.Genel merkezler hizmete açılıyor. Kurucu il başkanlıkları belirleniyor. Siyaset sahnesi yaz ayından daha sıcak desek yerinde bir cümle olur..


Merhaba sevgili okurlar,
Yeni partiler kuruluyor.Genel merkezler hizmete açılıyor. Kurucu il başkanlıkları belirleniyor. Siyaset sahnesi yaz ayından daha sıcak desek yerinde bir cümle olur..
Türk siyasetinde Cumhurbaşkanlığı hükümet etme sistemine geçilmesinin ardından % 10 olan seçim barajı % 50'ye yükseldi. Yani % 50 artı 1 oy alamayan Cumhurbaşkanı olamıyor. Türk siyasetindeki  % 10 barajının fazla bir anlamı yok. Artık ittifak kurmak mecburi gibi bir şey oldu. Bundan sonra kim hangi partiyi kurarsa kursun,  var olan Cumhur ittifakı veya millet ittifakı ile hareket etmek zorunda gibi görünüyor. 
Siyasi analizlere göre şuanda % 10 olan ülke barajını en rahat geçecek 2 parti var. Diğerlerin tamamı ittifaklarla hareket etmediği zaman baraj altında kalama risk taşımaktadır. 
Yeni kurulan, Yeniden Refah Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi'nin %10 barajını geçmesi imkansız. Ancak ittifaklardan birinin içinde yer alması halinde biraz milletvekili çıkarıp belki de bakanlık bile alma şansını yakalayabilir. 
Herkes kendi hareketini Ak Parti gibi olur zannediyor. Ancak  şuan ki, siyasi konjektör pek buna uygun değil..  Ak Parti'nin kurulduğu yıllarda ülke yönetilemiyordu. Özellikle Ecevit ve Erbakan hoca yaşlanmıştı. Çok fazla hareket kabiliyeti yoktu. İşte Ak Parti bir taraf yok olurken, millet gidecek yer ararken piyasaya çıktı ve kurulduğu ay 50'ye yakın milletvekili transfer etti ve TBMM'de grup kurmayı başardı..Türk siyasi tarihinde hiç böyle bir durum olmamıştı. 
Yeni kurulan partilerin hangisi kaç milletvekili transfer edebildi.? Maalesef hiç transfer edemediler.  Bundan dolayıdır ki, millet nereyi güçlü görürse o tarafa yüklenir.Türkiye'de şimdilik burası çok güçlü diyecek bir parti yok.. Yapılacak olan ilk seçimde hangi ittifak daha çok partiyi bir araya getirir ve millete umut verirse iktidara da gelir. Türk siyasetinde artık parti kur, ilk seçimde iktidara gel dönemi kapanmıştır. İktidara gelmek için toplu iğneyle çukur kazmak gerekir..     

  • Salı 13.1 ° / 9.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 15.3 ° / 7.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu