Bahri Çolpan


Asansör Rezaleti!

Bugün günlük hayatımızda ekmek gibi, su gibi ihtiyaç duyduğumuz bir konuyu gündeme getirmek istiyorum.


Merhaba kıymetli okurlar,

Bugün günlük hayatımızda ekmek gibi, su gibi ihtiyaç duyduğumuz bir konuyu gündeme getirmek istiyorum. Osmaniye’deki bozuk ve kalitesiz asansörler milleti canından bıktırdı. Sürekli asansörün içinde kalma korkusu yaşan insanlar, yeter artık demeye başladılar.

Binalarda bulunan asansörler adeta can ve kan gibi bir ihtiyaçtır. Hele de yaşlı insanlar için daha büyük bir ihtiyaçtır. Ancak Osmaniye genelinde binalarda bulunan asansörlerin % 85’i sadece asansör olsun diye takılmış ve hemen her gün içinde insanlar kalıp zor anlar yaşamaktadırlar. Apartmanlara takılan asansörlerin çoğu markasız, ne olduğu belli olmayan karma karışık makinelerdir. Tabi bunları takanlardan ziyade, taktıranlar bana göre daha büyük suçludur. Müteahhit bir binaya asansör taktıracağı zaman nerede ucuz bir asansör var onu arıyor. Yani asansör binada görünsün insan taşır mı, taşımaz mı, umurunda bile değil. Yeter ki, bir asansör olsun. İşte böyle küçük düşülünce maalesef takılan asansörler bir işe yaramadığı gibi, asansöre binen insanlarda ya içinde kalıyor, ya da bin bir duayı, bir arada okuyarak, bir an önce nasıl buradan inerim onun hesabını yapıyor. Bu yazdıklarımı hemen her gün insanlar yaşıyor. Ben de yaşıyorum. Yeni bir asansöre biniyorsun ve içinde kalıyorsun, imdat diye  bar bar bağırıyorsun. Oysa ki yeni asansör de böyle bir şey olmaması lazım. Ancak oluyor. İnsanlar içinde kalıyor ve resmen can pazarı yaşanıyor.

Şöyle bir düşünün. Yeni bina almışsınız. Aradan 1 sene geçmemiş, asansör ihtiyaca cevap vermiyor ve bozuk olduğu için yeni bir asansör almak zorunda kalıyorsunuz. Bunun nasıl bir iştir. Bu da böyle bir iş ve Osmaniye’de bu durumu yaşayan bir çok apartman vardır.

Avrupa’da böyle bir şey asla olamaz. Bir asansör en az 25 yıl ihtiyaca cevap verir ve içinde kalma diye bir olaya rastlayamazsınız. Nedenine gelince. Avrupa’da müteahhitler 1. Sınıf ve marka asansör taktırıyor ve bozulma diye bir problem çok nadir oluyor. Türkiye’de ise, asansörler Allah emanet. İçine bindiğinde geri inip inemeyeceğin de şansına bağlıdır.

Müteahhitlere ve asansör firmalarına sesleniyorum. Allah için göstermelik asansörleri takmayın. Asansörler hayatımızda en gerekli araçtır. Müteahhit sizden kötü ve ucuz asansör istediğinde yapmayın. İnsanlar asansör gördüğünde mecburen yorulmayım diye biniyor. Çoğu da içinde kalarak, bindiğine pişman oluyor.

Bakın Büyük Osmaniye Otelinde asansörler var. Gidin binin. Adamlar o kadar güzel bir asansör taktırmış ki, içinde kalma riski hiç yok desem yalan olmaz. Asansör firması sahibi arkadaşlarım. Gelin sizde örnek olun, müteahhitlere “biz kötü asansör takmıyoruz”. Bastır parayı al iyi asansörü” diye bir tavır koyun.

Belki bu yazdıklarıma müteahhitler ve asansör firması sahibi arkadaşlarım kıza bilir. Ancak kızmayın. Empati yapın. Siz de bir asansörde 1 saat kalın ve ondan sonra bana ne diyorsanız deyin. Güvenli ve kaliteli asansöre binmek bizim de hakkımızdır. Her asansöre bindiğimizde dua okumaktan bıktık artık.

  • Perşembe 38 ° / 20 ° Güneşli
  • Cuma 32.7 ° / 19.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 31.7 ° / 18.8 ° Güneşli