Sevgili Okurlar;
Son yazımda Tıp Akademisyeni Nasıl Olunur?sorusunu cevaplamaya çalıştım. Tekrar belirtmek isterim ki bilimsel alt yapı konusunda ülke olarak kurumsal ve bireysel eksiklerimiz vardır. Bu eksiklerimizi tamamlamak için çok çalışmamız ve üretmemiz gereklidir. Bunu yaparken de sürekli eleştirmek yerine önce kendimizden başlamalıyız,,
ANESTEZİST KİMDİR?
Günümüzde artık anestezistin kim olduğunu nerdeyse duymayan veya bilmeyen kalmamıştır. Ama her mesleğin olduğu gibi Anesteziyoloji Bilim Dalı’nın da bilinmeyen yönleri vardır. Amacım bu noktaları anlaşılır şekilde hemşehrilerime anlatarak bilinçlendirmektir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon (Yoğun Bakım) Ana Dal Uzmanlığı bir cerrahi tıp branşıdır. Bu branşuzmanları “Anestezi ve Yoğun Bakım uzmanı”, “Anestezi uzmanı”, “Anesteziyolog”, “Anestezist” ve “Anesteziyoloji uzmanı” gibi birçok isim ile adlandırılmaktadır. Halk tarafından en anlaşılır olanı ve sık kullanılanı “Anestezist” olduğu için bu ismi kullandım. Anesteziyoloji’deki “loji” eki anestezi bilimi anlamına gelmektedir.
ANESTEZİST NE İŞ YAPAR?
Anestezistler; hastaların ameliyattan önce değerlendirme ve hazırlığını yapan, ameliyat esnasında hastanın hareketsizliğini ve hissizliğini sağlanarak ağrı duymadan güvenli şekilde cerrahi işlem geçirmesini sağlayan, ameliyattan hemen sonra hastaların tıbbi genel durumunu takip eden, akut ve kronik ağrı tedavisi ile ilgilenen, acil servis-ameliyathane-yataklı servis ve yoğun bakımda kritik hasta takip ve tedavisini üstlenen, temel ve ileri yaşam desteği uygulamalarında tecrübeli, hastaların son dönemlerinde yaşam sonu bakım ve beslenme tedavilerini (palyatif bakım) uygulayabilen uzman hekimlerdir. Neredeyse bir hastanenin olmazsa olmaz temel taşıdır. Bir anestezist olmadan günümüzde en alt seviyede bir devlet hastanesi bile hayal etmek imkansızdır.
ANESTEZİST HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİPTİR!
Bir anestezist, hastalara karşı hem cerrahi hem de dahili branş bakış açısına sahip olmalıdır. Yeri geldiğinde hastaya ileri düzey girişimsel işlem uygulayabilecek yeri geldiğinde klinik şikayetlerini yorumlayabilecektir. Yani anestezist cesaretli ve donanımlı olmalıdır. Sürekli riskli hastalar ile uğraştığı için risk yönetimini yapabilmelidir. Ayrıca obsesif (şüpheci) olmalıdır, çünkü uyguladığı söylediği planladığı her şey hayati risk taşır.
Camiamızın kıymetli hocalarından Prof. Dr. Ülkü Aypar, mesleğe ilk başladığımda anestezisti pilotabenzetmiştir. Uçağın ve yolcuların tüm risklerini alan ama yolcuların hiç tanımadığı hatta kıymetini bilmediği kişidir demiştir. Yeri gelecek sabahlara kadar hastalar için uykusuz kalacaksın, bazen ameliyatta yaşanan olumsuz durumları çözmek için uzun süre ter dökeceksin. Bir anestezistin kıymetini en iyi kim bilir derseniz bir cerrahi uzman hekimi derim. Yine yaptığımız işe en çok saygı duyan da bir cerrahtır. Çünkü onlar yaptığımız işin zorluğunu ve kıymetini yakından gözleyerek anlayan kişilerdir.
NASIL ANESTEZİST OLUNUR?
Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda yeterli puan alan bir hekim 5 yılzorlu asistanlık eğitimi sonunda uzmanlık bitirme sınavında başarılı olursa Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmayı hak etmektedir.Asistanlık eğitimi boyunca anestezi, yoğun bakım (reanimasyon), palyatif bakım, algoloji, perioperatifbakım, resüsitasyon ve nutrisyon gibi alanlarda yeterli tecrübeye sahip olunmaktadır. Uzmanlık sonrası üst ihtisas (yan dal) olarak ise yaklaşık 2-3 yıl süren Algoloji ve Yoğun Bakım yan dal uzmanlık eğitimi tercih edilebilmektedir.
Biz Anestezist Tıp Akademisyenleri de bu uzmanları yetiştirmek için kendimizi güncel ve donanımlı tutmalıyız. Bizim meslekte “bir tane gör, bir tane yap ve bir tane öğret” prensibi vardır. Buradan şu çıkmalıdır: “çayda dem asistanlıkta kıdem” diye söz boşuna söylenmemiştir, usta çırak ilişkisi ile zorlu asistanlık eğitimi en kıdemliden en çömeze aktarılan bir süreçtir. Akademisyen olarak da bizler sürekli öğrenmeye istekli olmalıyız ve öğrendiklerimizi uygulayarak asistanlarımıza aktarmalıyız.
Selam ve saygılarımla, sağlıcakla kalın.
Doç. Dr. Ökkeş Hakan MİNİKSAR
S.B. Ankara Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Klinik Sorumlusu
e-mail: hminiksar@yahoo.com