Bahri Çolpan


Birazda Vatandaşı Düşünün

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye Damızlık Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Saygılı canlı hayvan fiyatları ile ilgili bir fiyat açıklaması yaptı.


Merhaba kıymetli okurlar,

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye Damızlık Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Saygılı canlı hayvan fiyatları ile ilgili bir fiyat açıklaması yaptı. Mustafa beyin açıklamasına göre canlı koyunun kilosu 270 lira olarak belirlenmişti. Mustafa beyde bu enflasyona göre bir hesap yapmıştı ve kendine göre de haklıydı.

Bu arada Osmaniye Odalar Birliği, fiyat belirlemede yetkisi olan oda başkanlarını topladı ve bir fiyat belirlemek istediler ancak uzlaşma çıkmadı, fiyatta dolayısıyla belirlenemedi.

Öncelikle şunu söylemem gerekirse. Canlı hayvan fiyatlarının kilosu çevre illerimizde 250 lira olarak belirlendi. Buradan yola çıkarsak, Osmaniye’de canlı hayvanın kilosunun 270 lira olmasını kimse kabul etmez. Bu konuda ben yetkili odaları hakkaniyetli olmaya davet ediyorum. Osmaniye’nin diğer illerden fark ne? Burada neden kilosu 20 lira fazla olsun.

Tabi bu yazdıklarım madalyonun bir yüzü. Şimdi biz gelelim madalyonun diğer yüzüne. Bu sene kurban bayramında birçok insan kurban kesemeyeceğini söylüyor. Hele de fiyatlar yüksek tutulursa sanmayın ki, millet kurban almak için sıraya girer. Şunu açıkça itiraf edeyim ben bile bu bayram kurban kesmeyi düşünmüyorum. Çünkü bütçe mi hesaplıyorum olmuyor. Borca da kurbanlık alıp kesmeyi doğru bulmuyorum. Benim gibi düşünen tanıdığım 100’lerce insan var. Üreticiler nice zorluklarla kurban yetiştirdiler ve hepsinin umudu kurban bayramındadır. Yüksek fiyat açıklayarak adamların ekmeğe ile oynamayın. Aslında açıkladığınız fiyat piyasa şartlarına çok yüksek değil. Ancak alım gücü olmayınca yapacak fazla bir şeyde olmuyor.

Ben buradan okuyucularıma şunu ifade etmek istiyorum. İlk günü kurban pazarına gidin, bir de son günü gidin. Eğer 170 liraya kilosu canlı hayvan almazsanız ben bir şey bilmiyorum. Çünkü kurban kesmeyecek çok insan olduğu için fiyatlar dip yapacak. Odalar ve canlı hayvan yetiştiricileri sanıyor ki, kurbana büyük rağbet olur. Asla öyle bir ortam yok. Belki de son yılların en az rağbet gören kurban bayramı olacak. Çünkü millette para yok. Olanlarda zaten aylar öncesinden kurbanını ayırttırdı. Tavsiyem o ki, elinde kurbanı olan  biran önce satmaya baksın. Sonra eyvah demeyin.

  • Pazartesi 32.8 ° / 19.7 ° Güneşli
  • Salı 33.8 ° / 21 ° Güneşli
  • Çarşamba 39.2 ° / 21.9 ° Güneşli