Bahri Çolpan


Bu Sene Kurban Çok Zor

Bir süre önce Osmaniye’de kurbanlık fiyatları ile ilgili bir tartışma yaşandı.


Merhaba kıymetli okurlar,

Bir süre önce Osmaniye’de kurbanlık fiyatları ile ilgili bir tartışma yaşandı. Sonra bir açıklama yapıldı ve kurbanlık fiyatları bölgemizdeki vilayetlerle aynı seviyeye çekildi. Zaten aklın yolu da birdi. Doğru olan yapıldı.

Bakın çok iddialı bir cümle kuruyorum. Kurbanlığın kilosu 250 lira değil, 200 lira bile olsa, ben bu sene birçok insanın kurban kesemeyeceğini düşünüyorum. Her baba çocuklarının kimsenin eline bakmaması için mutlaka şartları zorlar ve kurban keser. Bulur buluşturur, borç harç alır ve evini kurbansız bırakmaz. Zaten et yiyemeyen bir çok aile bayramda et yeme fırsatı bulur. 

Etrafı gözlüyorum. Geziyorum, insanlara soruyorum. Durumlarını dinliyorum. Bu yıl ortamı hiç iyi görmüyorum. Artık insanlar arasında borç-harç alma işi bitmiş. Zira kimse de para yok ki, isteyene borç verebilsin. Alım gücü bitmiş. Kurbana milletin bakacak hali bile kalmamış.

Köylülerimizin aylardır beklediği ve büyük emeklerle yetiştirdiği kurbanlar bu yıl elde kalabilir. Yani bu yıl kurban satış işi eski yıllara göre çok az olacak gibi görünüyor. Kurban pazarında en kötü kurban 15-20 bin liradan başlıyor. Piyasa şartlarına göre kurbanlıklar pahalı değildir. Ancak alım gücü olmadığı için kimse kurban pazarına dahi gidemiyor. Durum böyle olunca da bayramın 2-3-4  günü kurban fiyatlarının yarı yarıya düşebileceğini düşünüyorum. Fiyatlar dip yapsa bile çok fazla kurban alabilen olacağına inanmıyorum.

Kurbanlığa umut bağlayan köylüleri bari tüccarların eline düşürmeyin. Satılmayan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu makul bir fiyattan alarak millete ucuz et versin. Kurbanda et yiyemeyen yoksul insanlar et yesin. Kurban bayramında, kurban kesen insanlar etrafındaki yoksul insanlara pay verir ve onlarda bayramda et görürdü. Bu sene zenginlerin bile çok fazla kurban keserek dağıtacağına inanmıyorum. İnşallah tahminlerimde yanılırım. Herkes kurban keser ve kimse bayramı etsiz geçirmez.

Ali Kara
4.06.2024 22:54:00
Ben çifciyim,bizim mahsulümüze,yılda yüzde yirmi bile zam gelmiyor,ama her önüne gelen serbest piyasa diye millete zulüm ediyor herşeye zam yapıyor,çifci emekli bitmiş durumda,gecen sene kilosu 120 satılan kurbanlık busene yüzde yüzün üzerinde satılı,yemi bahane etmesinler,ovada bedava yayılıyor, yüzde 50 zam neyine yetmiyor,ben kısmet olursa yurtdışına bağış yapacağım,zaten farz değil, önemli olan Allah'ın rızasını kazanmak

  • Salı 26.5 ° / 14.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 28.3 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Perşembe 29.7 ° / 16.3 ° Güneşli