Mehmet Ali Tazeoğlu


Çınar'ın Çığlığı

Çocukluğumuzda, bir bir toplayıp biriktirdiğimiz, büyüttüğümüz görsel anılarımız vardır.


           Çocukluğumuzda, bir bir toplayıp biriktirdiğimiz, büyüttüğümüz görsel anılarımız vardır.

             Oynadığımız. büyüdüğümüz, bahçeli evler ve uzun kavakları hala gömüzün önüne gelir; Osmaniye'nin. Evliya Çelebi de Osmaniye'yi anlatırken; Suyu bol, bahçeli kerpiç evleri ve uzun kavaklarıyla yeşil bir belde olarak tanımlar.

            Yeşilin içinde, Çınar ağacının her zaman farklı bir yeri vardır, bizim kültürümüzde... Yaşlı bilge kişiler için "Ulu Çınar" deyiminide kullanırız.

          Çınar ağaçları serin gölgeleriyle yaz aylarında aranır. Gölgesi olur. Gölge Çukurova da önemlidir.Osmaniye'de de ...

         Yaklaşık iki yüz yaşında vardı... Osmaniye'nin adres tanıtım merkeziydi. Adresler oradan tarif edilirdi, Çınarlı kahvenin Çınarı... Koca Çınar...

         Yayın organlarının bu gün ki gibi yaygın olmadığı dönemlerde, Çınarlı kahvede ki "AGA" marka,  adeta çeyiz sandığı görünümündeki Radyo ajansları (haberleri) pür dikkat topluca orada dinlenirdi. Osmaniye'nin saygın insanları o Çınarı'ın dibinde buluşurlardı. Çınar'ın altı lükstü.. Birde demli çayı.

            Büyük Cami ile bitişikti. Cami cemaatininde durak yeriydi. Faytonlar, at arabaları oradan hareket ederlerdi. Daha sonraları "Java" motorlar... Ağaç kesen, odun yapanların iş bekledikleri yerdi Çınar'ın altı.

            Çınar'ın altınlan kimler geldi, kimler geçti.

            Çınarlı Kahvenin Çınar'ı aynı zamanda tarihe de tanıklık etmiştir. Yakın tarihimizden tutunda Milli Mücadele yıllarının bire bir tanığıydı.

             İsmet Paşa'nın, Ecevit'in, Demirel'in ve sayısız Adana mebuslarının sohbet toplantısına ev sahipliği yapmıştır, Çınar.

           O Koca Çınar'ın Osmaniye'deki yeri başkaydı. Hepimiz Çınar'ın dostuyduk. Oda bizi dost bilir, kollarını açar dallarını üzerimize gölge yapardı.

          Üzgünüm. O Çınar, Çınarlı Kahvenin önündeki Koca Çınar kurudu. O yeşil artık orada yok.

           Bütün Osmaniye'nin gözleri önünde o Çınar kurudu.

          Önce kaderine terk edildi. Sonra kökleri betonla kaplandı. Zavallı Yaşlı Çınar susuzluğa daha fazla dayanamadı. Kurudu, kütük oldu.

        Koca Çınar ! Seni koruyamadık.

       Senden özür diliyorum.

 

CELÂL ÇETİNKURT
26.12.2020 21:28:17
İYİ AKŞAMLAR OSMANİYEMİZDEN TARİHİ BİR DEĞER MAALESEF HEDER OLDU MANTAR HASHALIGI İMİŞ MANTAR HASTALIGI 'NDAN KURUDUYSA YERİNE ÇINAR DİKİLECEKSE SÖKÜLEN TOPRAK ANALİZ EDİLMELİ KÖK MANTARI KALICI OLABİLİR NE GARİPKİ OSMANİYEDE ÇINAR YOKMUŞ GİBİ GAVUR İZMİR DEDİKLERİ GÜZEL İLİMİZDEN GELECEKMİŞ OÇINAR ŞÖYLE 50 YIL ÖNCESİNE BAKTIGIMDA O GÜZELİM ÇINARIN ALTINDA ÇOK ÇAY AYRAN İÇTİM BAZI PARTİ LİDERLERİ ORADA TOPLANTI YAPARLARDI FAYTONCULAR MOTORLA YOLCU TAŞIYANLAR KISACASI GAVİL YERİYDİ O ULU ÇINAR SÖZÜ UZATMAYAYIM GÜZEL OSMANİYEM TARİHİ BİR DEGERİNİKAYBETTİ ÜZGÜNÜM DOSTLAR HOŞÇA KALIN SAGLICAKLA KALIN

CELÂL çetinkurt
26.12.2020 21:32:13
Çınarın cıglıgı

  • Salı 13.1 ° / 9.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 15.3 ° / 7.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu