Bahri Çolpan

Tarih: 19.08.2024 12:48

Dr. Cuma Korkmaz başkanı dinlerken

Facebook Twitter Linked-in

Merhaba çok kıymetli okuyucularımız,

Bugün sabah kurulduğundan bu yana tarihinde ilk kez Osmaniye Tabipler Odası kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.  Basın mensuplarını Tabip Odası Binasında ağırlayan Cuma hocanın yönetim kurulu üyeleri Dr. Mustafa Coşkun, Dr. Fatma Karazindiyanoğlu ve Dr. Emel Şahin  hazır bulundular.

Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz, düzenlediği toplantıda Osmaniye’nin sağlık sorunları ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

İsterseniz önce Dr. Cuma Korkmaz hocanın değindiği sorunlardan biraz bahsedelim. 

Osmaniye’de 170 uzman, 40 pratisyen olmak üzere toplam 210 doktor bulunmaktadır. Yeni hastanenin hizmete açılmasının ardından, 7 ayda sağlık ocakları ile beraber  toplam 1 milyon 500  bin nüfusa hizmet verdikleri için doktor sayısı yetersiz kalıyor. Bazen bir doktor günlük 271 hastayı muayene etmek zorunda kalıyor. Özelikle Osmaniye’ye gelen doktorlar, barınma meselesi yüzünden çok fazla durmadan, ya tayin istiyor veya istifa edip özel hastanelere geçmek zorunda kalıyor. Gelen doktorlar 4924 nolu kanunla sözleşmeli olmadığı için, Osmaniye’den gitmesi pek zor olmuyor.6 Şubatta atlattığımız asrın felaketi depremden sonra, hepimizin bildiği kentte ev bulmak büyük sorun teşkil etmektedir. Gelen doktorları burada tutabilmemiz için ev ve lojman konusunda destek olmamız gerekiyor. Yani günde 271 hasta muayene eden bir doktora da “arabanızda kalın” diyemeyiz. Osmaniye’de görev yapan mevcut doktor arkadaşlarımız büyük bir özveri ile kapasitesinin çok çok üstünde hizmet vermektedir. Çok büyük bir hastane yapabilirsiniz. Ancak içinde yeterince doktor olmadığı zaman, ne kadar büyük bina olursa olsun içi boş oluyor. Bin bir zorluklarla mücadele eden, zaman zaman şiddete uğrayan hekimlerimize sahip çıkmalıyız. Hepsi bir birinden yetenekli doktorları sorunları ile baş başa bırakmamalıyız. Bir hekim sabah muayenehanesine geldiğinde kafasında bin bir soru işareti varsa bu insanlardan yeterince yararlanamayız. Doktorların sorunsuz bir şekilde hizmet etmesi için öncelikle önündeki sorunları çözmeliyiz.

Sağlık Bakanlığı Türkiye genelinde 9 bin doktor atayacağını açıkladı. Bu sayıdan 300’ünün Osmaniye’ye gelmesi halinde, Osmaniye Devlet Hastanesi’nin hizmet kalitesi en üst seviyeye çıkar. Her doktorda 271 hastayı muayene etmek zorunda kalmaz. Osmaniye Devlet Hastanesi’ndeki doktorlarımız son 7 ayda 20 bin ameliyat gerçekleştirmiş. Bu çok önemli bir rakamdır. Osmaniye’ye bundan sonra gelecek doktorlar 4924 sayılı kanuna göre sözleşmeli olarak getirilmezse yine burada kalmazlar ve kısa sürede yeniden giderler. Bizler Osmaniye’nin evladı hekimler olarak her türlü zorluğa göğüs geriyoruz. Her gelen hekim bizim gibi düşünmüyor ve zorlukları gördüğü zaman, çareyi gitmekte buluyor. 

Örneğin biz hekimler % 35 gibi ağır bir vergi yükü altında ezilmekteyiz. Doktorların üzerinde vergi yükünü kaldırmak gerekiyor. Eğer kaldırılmayacaksa bile vergi yükünün azaltılması gerekir. Aldığımız maaşın çoğunluğu vergiye gitmektedir. Bu haksızlığın giderilmesi tüm hekimlerin talibidir. Bu kadar özverili çalışan hekimlerin sıkıntılarını artık bitirmek gerekir diye düşünüyorum.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —