Önemli günleri es geçmemek lazım. Önemli günler deyince sadece milli ve dini bayram günlerini kastetmiyorum. Dünyada ve ülkemizde farkındalık yaratmak için kabul edilen günlerden bahsediyorum. Hani malum Engelliler Günü, Öğretmenler Günü, İnsan Hakları Günü gibi günleri boş geçmemek gerekir.
İyi de bu günler için ne yapabiliriz ki? Mesela o günün anlamına uygun mesajları, sosyal medyada paylaşabiliriz. Başka? O gün için Sivil Toplum Kuruluşlarının organize ettiği faaliyetlere katılabiliriz. Sadece pasif katılımcı veya izleyici olarak değil faaliyetlerde aktif olarak da yer alabiliriz.
Haydi buyurun bakalım sizlere sadece Ocak, Şubat aylarında kutlanacak gün ve haftaların listesini aşağıda vereceğim. Listedeki gün ve haftalarda ne yapabilirsiniz görelim. Aslında bana göre bu liste bile eksik Neden? Neden olacak 5 Ocak 1922 Adana’nın kurtuluşu, 7 Ocak 1922 Osmaniye’nin kurtuluşu bunları da listeye eklemek lazım. 7 Ocak 1946 tarihini az daha unutuyordum. O tarihi de ülkemiz için kutlanacak /anılacak bir gün olarak listeye yazalım.
Siz yazmayabilirsiniz de ben yazmazsam olmaz! Neden? Çünkü Türkiye’nin çok partili hayata geçmesinin ilk adımı olan dedemin Demokrat Partisi (DP) nin kuruluş günüdür. Daha önceki yıllarda yapılan çok partili hayata geçme teşebbüslerinin aksine14 Mayıs 1950 seçiminde iktidara gelen dedemin DP’si tek parti yönetiminden çok partili hayata geçişimizi sağlamıştı. Bu çok partili hayata geçiş dönemi genelde Beyaz İhtilal olarak bilinir.
Kurtuluş savaşı kahramanı İsmet İnönü Paşa ve kurtuluş savaşının Galip hocası Celal Bayar el ele vererek, serbest seçimle iktidar değişimini sağlamışlardır. Çok partili demokratik hayata geçişin başarısını sadece bu iki kişiye yüklemek, DP kurucularına, dönemin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimine, aslında da Türk Milletine yapılmış haksızlık olur. Sivil bir seçim yöntemiyle tek parti/adam (Milli Şef) yönetiminden, çok partili hayata geçmek başarısı Türk Milletinin başarısıdır. Bu başarı yani yumuşak yöntemle, serbest seçimlerle tek parti iktidarının yönetimi devretmesi milletimizin demokratik olgunluğunun göstergesidir.
Hayret günümüz Suriye’si gibi ülkeleri düşününce birden ülkem ve milletimle gururlandım. Hatta biraz da havalara girdim. Nedense, aklıma Yakup Kadri’nin “Türk, tek başına bile, bir devlet kudretidir!” sözü geldi. “Ne alaka?” demeyin. Yok isterseniz deyin. Ama alakayı siz bulun.
Ben tekrar konumuza dönüyorum. Günlere anlam yükleyerek, toplumda farkındalık yaratma faaliyetlerine katılalım. Kim bilir, belki de böylece bizler de hayatımıza anlam katmış oluruz!
Not; Ocak ve şubat aylarında hatırlanacak önemli günler. Diğer ayları sizlere bırakıyorum. Esas, önemli olan, günlerin anlamı konusundaki düşüncelerinizi kendinize saklamayın. En azından yorum yapın. Sosyal medyada paylaşın. Ben dahil herkes aydınlansın. Ne dersiniz? Haksız mıyım?
“TARİH ADI OCAK
7-13 Ocak Verem Haftası
Ocak ayının 2. haftası Enerji Tasarrufu Haftası
10 Ocak Gazeteciler Günü
7 – 14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası
25 – 31 Ocak Cüzzam Haftası
26 Ocak Dünya Gümrük Günü
ŞUBAT
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
14 Şubat Sevgililer Günü
28 Şubat Sivil Savunma Günü”