Doç. Dr. Ökkeş Hakan Miniksar


Hasta Bakımının Liderleri: Hemşireler

Hasta Bakımının Liderleri: Hemşireler


Değerli Okurlar;

Bu yazımda bir anestezi uzmanı olarak hem ameliyathanede, hem yoğum bakımda, hem de palyatif bakımda çok yakın çalıştığımız hemşire arkadaşlarımızın “Hemşirelik Haftası” hakkında duygu ve düşüncelerimi aktaracağım.
Hemşireliğin benim gözümde en kutsal yönü hasta bakımında lider olmalarıdır. Hasta bakımı dediğimizde aklınıza sadece serviste damar yolu açılması, kan alınması veya ilaçların verilmesini düşünmeyin. 

Bir yoğun bakımcı gözüyle hasta bakımı; kritik hastaları tanımak, yakından takip etmek, enfeksiyonları engellemek, beslemek, acil müdahalelerde bulunmak, solunum cihazı takibini yapmak, bası yaralarını önlemek, bazen fizyoterapilerini uygulamak ve hasta ve yakınlarına psikososyal destek vermektir. Bu saydıklarımdan daha fazlası vardır eksiği yoktur. Diyeceksiniz ki tüm bunları hemşire yapıyorsa doktor ne yapıyor. Elbette tüm bu işlerin takım lideri karar vericisi uygulayıcısı bir yoğun bakım uzmanıdır ama donanımlı bir hemşireniz yoksa siz ne kadar bilgi deneyime sahip olursanız olun başarılı bir sağlık hizmeti sunamazsınız. 
Biz anestezistler genelde hastane yöneticisi olarak tercih ediliriz. Sebebi bir hastanenin en önemli üniteleri olan acil servis, ameliyathane ve yoğun bakımlarına en sahip kişileriyizdir. Çalışanların sorunlarını bilir ve çözüme kavuşturmada pratik yaklaşımlar sunarız. Hemşirelerle bir aile gibi ilişkilerimiz vardır. Yeri gelir birer abla abi kardeş ve dost gibi oluruz. 
Ameliyathaneler de ise olay çok farklı değildir. Güne erkenden cerrahi vakaları ile başlanır günün sonuna kadar öğlen arası vermeden dönüşümlü vakalara girilir. Ameliyathanecerrahi masasının itina ile hazırlanması, ameliyathanenin ve cerrahi aletlerin sterilitesinin sağlanması, hasta güvenliği, cerrahi malzemelerin ameliyat boyunca temin edilmesi gibi birçok görev ve sorumulukları vardır. Bazen çok tecrübeli bir ameliyathane hemşiresi bir bakarsınız vaka ile ilgili çok önemli bir tespitte bulunabilir. Bir ekip ruhu ile olaylara yaklaşmayı bilen profesyonel bir çalışma ortamında görev sorumlulukların keskin sınırları yoktur. Yeri geldiğinde bir doktor personelin yapacağı işlere de yardım edebilir. Böyle ortamlarda sorunlar sıkıntılar da sorun olmaktan çıkar. Sizin çalıştığınızı gören ekip daha fazla motive olarak işine daha fazla sahip çıkar. 
Hemşireliğin günümüzde akademik yönü de çok gelişmiştir. Bu kadar bilgi yükünün lisans eğitimi ile hemşirelik öğrencilerine hem teorik hem pratik olarak aktarılması ancak kuvvetli bir akademik alt yapı ile mümkündür. Osmaniye Korkut Ata Üniversite’miz de Sağlık Bilimleri Fakültesi altında hemşirelik fakültesi bulunmakta ve ülkemize birçok mezun vermektedir. Yeni kurulacak Tıp Fakültesi veya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile sağlık bilimleri fakültesi arasında birçok alanda işbirliği sağlanacak ve daha donanımlı sağlık profesyoneli yetiştirilecektir. 
Diyeceksiniz ki Hakan Hoca yine bu yazısında da Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden bahsetmeden geçmedi. Evet biz her platformda bu haklı talebimizi dile getirmekten vazgeçmeyeceğiz. Önce biz kendi aramızda buna inanmamız gereklidir. Kalite ve gerekli alt yapı yokluğu Osmaniye’miz söz konusu olduğunda mı gündeme gelmektedir. Uzun süredir gündemde olan bu projenin en iyi şekilde sonuçlanması için elimizde her türlü imkan vardır. Bahanelere sığınmadan hep birlikte bu yatırımın memleketimize kazandırılması hemşehrilerimiz için artık zorunluluktur. 
Bu vesileyle tüm hemşirelerin Hemşirelik Haftası’nı canı yürekten kutluyor ve ülkemizde daha iyi çalışma koşullarında mesleklerini yapmalarını temenni ediyorum. 
Buradan Osmaniye’mizde görev yapan hemşire arkadaşlarıma selamlarımı iletiyor, saygılar sunuyorum.

Doç. Dr. Ökkeş Hakan MİNİKSAR
S.B. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Eğitim Görevlisi

  • Çarşamba 18.1 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Perşembe 16.3 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 15.6 ° / 8.1 ° Güneşli