Bahri Çolpan


Kalifiye eleman sıkıntısı artıyor

Ülke genelinde olduğu gibi, Osmaniye’de de kalifiye elaman sıkıntısı baş göstermeye başladı.


Merhaba kıymetli okurlar,

Ülke genelinde olduğu gibi, Osmaniye’de de kalifiye elaman sıkıntısı baş göstermeye başladı. Osmaniye’de ikinci el araçlar haddinden fazladır. Ekonomik yapısı iyi olmayan vatandaşlar, genel olarak eski ve parasının yettiği kadar ikinci el araç almaktadır. Tabi ikinci el araç demek, araç tamircileri ile gardaş olmak gibi bir şey. Bir gün olmazsa, diğer gün mutlaka bir yeri arızalanıyor ve tamirciye gitmek zorunda kalıyorsunuz. Tamirhanelerde kalifiye eleman bulmakta güçlük çektiği için, Suriye’den gelen göçmenleri çalıştırmak zorunda kalıyor. Suriyeliler de asla bizim Türkler gibi işinde uzman değil. Bildiği kadar iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalışsa da olmuyor. Bizim Türkler gibi arızalı bir aracı düzgünce tamir ederek müşteriyi gönderemiyor.

Her tamirciye uğradığında kapısında onlarca tamir edilecek araç bekliyor. Bu durumun asıl kaynağı da kalifiye elaman olmamasıdır. Önceden her aile çocuğu ilkokulu bitirdiğinden “sanayiye git çalış meslek öğren” derdi. Artık bu anlayış sona erdi. Aileler çocuğuna sanayiye git çalış yerine, “git yüksek tahsil yap üniversiteyi bitir”diyor.

Durum böyle olunca sanayide artık çıraklık müessesi bitmiş durumda. Hiç kimse çırak bulamıyor. Böyle olunca da sanayi de artık usta yetişmiyor. Yetişen ustaların meslekten emekli olmaları halinde, artık araç tamirhaneleri olmayacak ve araç sahipleri servislere gitmek zorunda kalacak. Servislerde hepimizin bildiği gibi araç bakımlarını çok fahiş fiyata yapmaktadır. Ondan dolayı da kimse servislere gitmek istemiyor.

Bana göre mühendis olup, iş bulamayan ve kaldırım mühendisliği yapan insanların diploması hiçbir işe yaramıyor ve iş bile bulamıyor. Piyasada milyonlarca üniversite mezunu boşta geziyor ve iş bulma şansı yakalayamıyor. Hatta birçoğu da asgari ücretle ne iş bulursa onu yapıyor.

Sanayi de bir tamirhanesi olan ve usta olan bir kişi, iş bulma şansı yakalamış birçok mühendisin kazandığının beş katını kazanıyor. Yani okuyup, mühendis olup, boş gezmektense, sanayiye çırak olarak girip, zamanla usta olduğunda, çok büyük para sahibi olabilir.

Kalifiye eleman bana göre çok önemli. Üniversiteler acilen iki yıllık ve dört yıllık araç tamir ve bakım mühendisliği bölümü açmalıdır. Eğer bu boşluk doldurulmazsa gelecekte kimse aracını tamir ettirecek yer bulamaz. İlk bakışta çok basit bir konu gibi görülebilir. Ancak hiçte öyle değil. Türkiye’de milyonlarca ikinci el araç olduğu sürece bu sektöre talep hiç bitmez. Bu konuda acilen gereği yapılmalıdır. Yoksa yarın çok geç olabilir.

 

 

 

  • Cuma 34.4 ° / 18.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 34.4 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 31.7 ° / 20.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı