İsmet İpek


Karaçay’da Hasan Dede Türbesi Yapılsın!

Karaçay’da Hasan Dede Türbesi Yapılsın!


Osmaniye’nin ulu şahsiyetlerinden Hasan Dede’nin mezarı Belediyece yapılan Yürüyüş parkının altında kalması tepkiyle karşılandı. 17’inci yüzyılda yaşadığı sanılan ve Anadolu’da pek çok yerde makamı olan Osmaniye’deki Hasan Dede’nin yaşatılması, ziyarete açılması için türbesinin yapılması istendi.

Konuyla ilgili olarak 30 yıldan beri araştırma yaptığını belirten emekli Adana Müze Müdürü İsmet İpek, tarihte Adana’da adı mahalleye ve camiye verilerek yaşatılan Ali Dede’nin, yakın tarihte Aytaç Durak tarafından yapılan büyük bir parkla yaşatılan Çoban Dede örnekleri varken Osmaniye’de Hasan Dede’nin unutturulmaya çalışılmasının halk kültürüne saygısızlık olduğunu söyledi.

HASAN DEDE UNUTULMASIN!

Osmaniye 1865 yılında kurulmuş bir şehir olmakla birlikte burada kurulan Kınık şehrinin hatıralarına da sahip çıkılması gerektiğini söyleyen İsmet İpek; “Adana Vilayeti Salnamelerinde adları geçen, halk tarafından saygı gösterilen Karaçay kenarında Hasan dede, Dereobası’ndaPirsofu, Fakıuşağı’nda Yağmur Dede ve Toprakkale’de Süleyman Dede Osmaniye’de saygı gösterilmesi gereken ulu kişilerdir. Adına evliya denilen bu şahsiyetler hem inanç tarihimize hem halk kültürümüze girmişlerdir. Osmaniye’de Dede namından ondan fazla ailenin olmasının sebebi bu şahsiyetlere saygı duyulduğu içindir” dedi.

Adana Vilayeti Salnamalerinin Osmaniye maddesinde 1867’den 1880 tarihinekadar on defa anılan bu şahsiyetler için önemli belge olduğunu söyleyipşöyle dedi;“Ve kaza-i mezbûredeeizze-i kiramdan Hasan Dede ve Süleyman Dede ve Yağmur Dede ve Pirili Sofu kuddisesirruhumhazeratınınmerkad-i mübarekeleri vardır” denilmiş, onlara “eizze-i kiramdan” mezarları da “merkad-i mübareke” ve “makamat-ı aliye” diye ifade edilmiştir.

Onları unutmamak, yerine yaşatmak gerekir. Karaçay’daki Hasan dede için bir türbe ve mescit inşa yapılmalı, halk orada dua yapmalı, özellikle yeni evlenen gençlerinorada iki rekat namaz kılmasına fırsat tanınmalıdır.”

  • Pazar 34.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 15.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı