Dr. Alaiddin Koşar


Kiralar

Kiralar


Değerli okurlar, bir önceki yazımda belirttiğim gibi bu yazımda ev kiraları, bunların öğrencilere ve eğitime olan etkisinden bahsedeceğim. Bir önceki yazımın üzerinden bir ay geçti. Bekleme sebebim üniversitenin açılması, gözlem yapmam ve öğrencilerle bu konuyu konuşup bir derleme yapmam.

Mersin’de üniversiteye yakın ya da uzak farketmeksizin 1+1 evler ortalama 5.000 TL; 2+1 evler de ortalama 6.500 TL civarında. Bu kiralarla ailesinin gelir düzeyi düşük olan ya da orta düzey olan öğrencilerin kalması oldukça zor. Tek çareleri yurt ya da 1+1 evde iki üç kişi kalmak ya da 2+1 evde üç dört kişi kalmak. Bu da aslında kısmi bir yurt hayatı gibi olmakta…

Öğrencilerle sohbetimde bir şeyin geçen seneye göre düzeldiğini gördüm. Yurtlara eklenen yataklarla birlikte sanırım öğrencilerin pek çoğu devlet yurduna yerleşebilmiş. Üniversitenin zaten öğrencileri mağdur etmemek için misafirhane bölümünü yurda çevirdiğini de söylemekte fayda var. Maddi durumu iyi olup evde kalmak isteyenler de evde kalıyor. Tabi bunlar Mersin için gördüklerim. Diğer şehirler ve üniversiteler böyle midir bilemiyorum.

Ancak bu kira durumu yine de bazı noktalarda eğitim sistemine olumsuz etki yapmış. Kayıt yaptırma hakkı olup da kayıt yaptırmayan çok sayıda öğrenci var. Kayıt yaptırıp da derslere gelmeyen çok sayıda öğrenci var. Bunların sebebi tamamen ev kiraları olmasa da bu duruma etkisi azımsanmayacak kadar fazladır diye düşünüyorum. Çünkü kayıt yaptırmayan ya da yaptırıp okula gelmeyen öğrencilerin belki yarısı belki çeyreği yurda yerleşemeyip evde de kalacak durumu olmayan öğrencilerdir diye tahmin ediyorum.

Peki buna bir çözüm bulunabilir mi? Bu saatten sonra ev kiralarının düşmesi imkânsız gibi görünüyor. İlerde maaşlara ya da asgari ücrete zam yapıldığında bu oranda kira fiyatlarında yine artış olacağından maaş ya da asgari ücret zammı da çözüm değil. Sanırım tek çözüm kalıyor. Bazı iş insanlarının özel yurt yaptırması ve buradan çok kâr beklentisi olmadan, sadece gelir gider dengesini gözeterek öğrencilere uygun fiyatlarla konaklama sağlaması olacaktır. En azından devlet yurduna yerleşemeyen öğrencilerin bir kısmı belki büyük bir kısmı 5.000 TL verip evde kalmak yerine (kalamıyor zaten) 2.000-3.000 TL verip bu yurtlarda kalabilecek. Açıkçası başka bir çözüm aklıma gelmiyor.

Kira, yurt, fiyatlar vs. sorunlar her ne olursa olsun öğrencileri eğitim sisteminden uzaklaştırmamalı, koparmamalıyız. Bilmeliyiz ki bu öğrenciler ülkenin geleceğidir…

  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli
  • Pazar 34.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 15.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı