Bahri Çolpan

Tarih: 05.08.2024 01:14

Kuralınız Batsın

Facebook Twitter Linked-in

Merhaba çok kıymetli okuyucularımız,
Daha önceleri de birçok kez haber konusu yaparak gündeme getirdiğim bir konuyu, yeniden gündeme getirme gereği hissettim. Gerçi bahsedeceğim konu Türkiye'nin her yerinde oluyordur. Ancak biz Osmaniye'de olmaması için bu konuyu kendime görev olarak görüyorum.
Türkiye genelinde şubeleri bulunan market ve diğer hizmet sektörler, çalışanlarını iş olmasa dahi ayakta beklemeye mecbur etmeleri ayıpların en büyüğüdür. Bu konuyu Çalışma Bakanlığı müfettişlerine buradan ihbar ediyorum. Hiç bir şirket "kuralımız bu diyerek" çalışanlarını ayakta bekletemez. Bu yapılan hem çalışan, hem de insan haklarına aykırıdır. Ayrıca çalışma şartlarını işyerleri değil, çalışma bakanlığı belirler. Bunu da hatırlatmak isterim. 
Mağazalarda hep karşılaşıyoruz. Gencecik çocukların ekmek davası uğruna sesini çıkaramıyor ve iş saati içinde asla bir saniye bile oturamıyor.
Bu gençleri köle gibi çalıştıran iş verenlere seslenmek istiyorum. Sizin kuralınız batsın. Uyguladığınız bu sistem tamamen ekmeğinin peşinde koşan gençlere eziyetten başka bir şey değildir. İnsan çalıştırırken resmen eziyet etmedir. O güzelim gençler bu uygulamanızla, hep ayakta durmaktan varis hastalığına kalıyor ve zamanla ayağının üzerine basamayacak seviyeye geliyor. Yani sizin katı kuralınız sayesinde çalışırken hasta oluyorlar. Bunu yapan yerel mağazalarda var. Sizde eğer azıcık insanlık varsa, çalışanınızı kendi evladınız gibi düşünün ve müşteri olmadığı zaman oturmasına ve dinlenmesine izin verin. Unutmayın ki, çalışanlar sizin köleniz değil. İş verirken onlarında insan olduğunu hatırlayın. 8 saat bir insanın ayakta kalması kabul edilebilir bir davranış değildir. Bakın ben bir gazeteci olarak çalışanını müşteri olmadığı zaman ayakta durduran işyerlerini çalışma müfettişlerine şikayet edeceğim. Çalışan gençler işimden olmayım diye size boyun eğerken, onların da bazı haklarının olduğunu unutmayın. İşçi çalıştırmanın da bir kanunu ve kuralı vardır. Dolayısıyla onlarında bir hakkı vardır. Yani çalışan insanların zamanını satın aldığınızı, kökünü satın almadığınızı bilin artık.Lütfen gençleri bu şekilde çalıştırmayın. Onlarında insan olduğunu hatırlayın.         


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —