Bahri Çolpan


Nasıl Zam Yapıyorsunuz?

Dün milyonlarca, memur ve emeklinin maaşlarına yapılacak zam oranı ile ilgili Tuik’in enflasyon verileri açıklandı.


Merhaba kıymetli okurlar,

Dün milyonlarca, memur ve emeklinin maaşlarına yapılacak zam oranı ile ilgili Tuik’in enflasyon verileri açıklandı. Tuik enflasyon farkını %24.73 olarak açıkladı.

Tuik’in açıklamaları ile ilgili olarak fazla bir şey söylemek istemiyorum. Ancak maaşlara yapılacak zam konusunda, milletin kafası çok karışık. Daha önce kim, nereden çıkardıysa bir kök maaş zammı çıkarıldı ve yapılan % 25 zamma rağmen kimsenin maaşı artmadı ve yerinde kaldı. Yani maaşlara zam nasıl yapıldı, kimse bir şey anlamadı. Bu durum ise, büyük tepkilere neden oldu.

Yine Temmuz ayı geldi ve maaşına zam bekleyenler, büyük bir endişe içindeler. Acaba maaşlarına kök maaş mı, yoksa seyyanen zammı yapılacak. Eğer kök maaş üzerinden 24.73 enflasyon farkı zammı yapılırsa, yine birçok insan, zam alamayacak ve maaşı aynı yerinde kalacak. Seyyanen zam yapılırsa azda olsa maaşlarında artış olacak. Şu an kimse maaşına nasıl bir zam oranı uygulanacak bilmiyor. Maaşı ne kadar artacak, onu da bilmiyor.

Artık kök maaş zammı işine bir son verin. Bunu kim çıkardıysa, hiçte milletin hayrına bir iş yapmadı. Türkiye’de emeklilerin durumu gerçekten çok zordur. Aldıkları maaşla asla geçinemiyorlar. Birçok emekli gücünün yettiğince ek işte çalışıyor, gücü olmayanda, nerede ucuz bir yiyecek var, ona bakıyor. Birçoğu da Belediyelerin ürettiği ucuz ekmek kuyruğunda saatlerce ekmek almayı bekliyor.

Oysa ki, 35-40 yıl çalışmış insanlar, tam rahat edecekleri zamanda geçim sıkıntısından dolayı yeniden iş aramak zorunda kalıyor. Bu insanların rahat edip, torunlarını sevmek, gezmek, tatil yapmak, hakları değil mi? Bu yazdıklarımı hükümet yetkilileri de gayet iyi biliyor. Emeklilerin rahat etmesi içinde mutlaka bir şeyler yapılması gerekiyor. Hükümet her kaleme para bulurken, emeklilerin rahat etmesi için de kaynak yaratması gerekir diye düşüyorum. Avrupa’daki emekliler hem devlet desteği, hem de maaşlarının yüksek olması dolayısıyla, Türkiye’ye gelip, krallar gibi bir ay ailesiyle birlikte tatil yapıp gidiyor. Bizim emeklilerimiz ise, bırakın tatil yapmayı, karnını zor doyuruyor. Emeklilerimiz çok mağdur durumdadır. Bu insanların sızlanmalarını duymuyorsunuz, ama bunların yarın size asla oy vermez. Zaten geçtiğimiz seçimde en büyük darbeyi de emeklilerden aldınız. Yeter artık. Ne yapacaksanız yapın. Emekliler içinde bir kaynak yaratın. Durum vahim bunu bilin istedim.

 

  

 

  • Pazar 34.1 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 34.5 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Salı 35 ° / 21.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı