Bahri Çolpan


Ne dediysem çıktı

Kurban Bayramı da bitti. Birçok insanımız maalesef kurban kesemeden bayramı geçirdi.


Merhaba çok kıymetli okurlar,

Kurban Bayramı da bitti. Birçok insanımız maalesef kurban kesemeden bayramı geçirdi. Önceden durumu iyi olan 10 kurban kesen bir arkadaşıma sordum kaç kurban kestin diye, “2 kurban kestim” dedi. Yani daha önceki bayramlarda 10 kurban kesip 9’unu dağıtan insanlar bu bayram öyle yapamadı. Yoksul insanlar bu bayramı et yemeden geçirdi. Bizim günler öncesinden yazdıklarımız aynen çıktı.

İşi sağlam olan insanlar piyasada ne olup bittiğini sanıyorum pek anlamıyor veya anlamak istemiyor. Gerçekten piyasa çok durgundur. Milletin alım gücü yok. Emekli maaşı 11 bin lira, ev kirası 15 bin lira. Daha fazla ayrıntı yazmama gerek yok sanırım. 

Kuran Bayramı’na 20 gün kala yazdım. Hayvan pazarı kurbanlık dolu, fakat alan yok. Aynen dediğim gibi de oldu. Hem Osmaniye’de hayvan ticareti yapan, hem de güney doğudan kurban getiren birçok tüccarlar adeta hayal kırıklığı yaşadı. Büyük umutlarla bekledikleri kurban satışı gerçekleşmedi. Kurban fiyatlarının canlı olarak kilosu 250 liradan satılacağı açıklanmasına rağmen, tüccarlar 200 liranın altında kurbanlık verdi, ancak alıcı bulamadılar.

Durumun böyle olacağının sinyalini günler öncesinden almıştık. Her bayram çarşı merkezi alış-veriş yapmak için insan kaynarken, bu bayram o kalabalıklar yoktu. Çarşı merkezinde sıradan günlerdeki insan topluluğu vardı.

Bana göre Ak Parti’nin ekonomik kurmayları, her şeyi bir kenara bırakıp, ekonomi nasıl düzelir onun üzerinde çalışma yapması gerekiyor. İnsanlarda alım gücü bitmiş durumda. Birçok insan pazara normal zamanında gidemiyor ve akşamüzeri olmasını bekliyor. Çünkü o saatte tezgâhlarda sebze ve meyvelerin sonu kalıyor, pazarcı da fiyatları uygun bir seviyeye çekiyor. Yani durum budur. Siz ne anlarsanız anlayın. Ayrıca memur ve emeklilerin maaşını artırıp piyasadaki satılan ürünlerde aynı paralel de yükseliyorsa, yine yapılan zammın bir anlamı olmuyor.

Ak Parti bu ülkeye 2 dönem çok güzel günler yaşattı. Evi, arabası olmayan birçok insan o dönemde alacaklarını çok rahat aldı. Zaten Ak Parti’nin ülkeyi 22 yıldır yönetmesi de 2 dönemde aldığı kredi ile oldu. Ak Parti iktidara gelmeden önceki yönetimler ülkeye çok sıkıntılar çektirdi. Enflasyon, faizler hep tavandan gidiyordu. Tansu Çiller’in 5 Nisan kararları asla unutulamaz. Ak Parti iktidara geldiğinde bu 2 sıkıntıyı da bitirmişti ve insanlar çok rahattı. Tencereler rahat kaynıyordu. Ancak ne olduysa son 2 iktidar döneminde her şey alt üst oldu. Ak Parti’li gibi görünen bir çok insan partinin içine sızdı ve binecek bisikleti olmayan insanlar işadamı oldu ve şimdi parasını saymakla bitiremiyor. Toplumda adam yerine koyulmayan birçok insan nasıl olduysa işini bir şekilde çözdü ve zengin oldu. Ak Parti’yi kullanıp zengin olanlara bir şey olmaz, parayı buldular. Ancak olan Ak Parti’ye oldu ve her gün gerilemeye başladı. Bu şekilde giderse de Ak Parti’nin önümüzdeki seçimlerde işi çok zor. Hele son hazırlanan vergi paketi Ak Parti’yi daha da zora sokacak. Çünkü vergiyi gariban ödüyor, ağalar işini bir şekilde hallediyor. 

 

 

  • Cuma 34.4 ° / 18.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 34.4 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 31.7 ° / 20.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı