Bahri Çolpan


Osmaniye neden dağlık bölgeye doğru gelişmeli?

Geçtiğimiz gün köşe yazımda Osmaniye’nin dağlık kesime doğru gelişmesi gerektiğini yazmıştım


Merhaba çok kıymetli okurlarımız, 

Geçtiğimiz gün köşe yazımda Osmaniye’nin dağlık kesime doğru gelişmesi gerektiğini yazmıştım. Şimdi Osmaniye’de neden dağlık kesime doğru gelişmeli, bunu biraz açalım.

Osmaniye, en fazla üç ay kış ayının yaşandığı bir yerleşim birimidir. Osmaniye’nin dokuz ayı, yaz gibi bir havada geçer. Osmaniye’nin ikliminin sıcak olmasından dolayı pek soğuk olmaz. Osmaniye’nin hemen dibinde Zorkun Yaylası’nın etekleri dağlık bölge bulunmaktadır. Bu dağlık bölge, serin olur ve havası güzeldir. Devlet millet için vardır. Milletinin rahatı için ne gerekiyorsa yapar. Zorkun Yaylası’nın eteklerindeki bu dağlar boş ve hiçbir işe yaramamaktadır. Bu dağlarda milyonlarca çam ağacı bulunmaktadır.  Bu bölge Oksijen deposudur. Osmaniyelilerin burada yaşaması için bence alan açılmalıdır. Köşe yazımı yazdıktan sonra bazı okullarımız benim savunduğum tez’e itiraz etti. İtirazları buradaki çamların yok edileceği yönündeydi. Ben hiçbir Osmaniyeli’nin O güzelliğe zarar vereceğini düşünmüyorum. Bu çamlar zaten orada duruyor. Zarar vermek isteyen şimdi de verebilir. Bu anlayış meselesi, insanları uyardığınız zaman yanlış bir iş yapacağına ihtimal vermiyorum.

Ayrıca Osmaniye’nin altından fay hattının geçtiği bir gerçektir. Osmaniye deprem bölgesidir. Birçok deprem uzmanıyla konuştum. 6 Şubat depreminde Osmaniye’nin hemen yamacında bulunan dağlık bölgelerin depremin hızını azalttığını ve Osmaniye’nin bu depremden çok fazla zarar görmediğini söylüyorlar. Yani deprem bölgesi olan Osmaniye dağlık bölgelere doğru genişliğinde, zeminin sağlam olmasından dolayı depremde en az zarar görebilir. Osmaniye’nin kurtuluşu bana göre dağlık bölgelere doğru yapılaşmalıdır. Zira şehir merkezinde zaten genişleyecek bir alanda kalmamış durumdadır. Osmaniye’nin yeniden yapılacak şehir planında mutlak surette dağlık bölgeler doğru yeni açılımlar yapılması gerekir diye düşünüyorum. Dağlık bölgelerde bu kadar güzel alanlar varken insanların burada sıcaktan yanmasın da çok fazla bir anlamı olmamaktadır. Osmaniye’nin geleceği kesinlikle dağlık bölgededir.

  • Perşembe 34.2 ° / 20.6 ° Güneşli
  • Cuma 36.1 ° / 21.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 35.9 ° / 20.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı