Merhaba çok değerli okurlarımız,
Bugüne kadar Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili tek bir eleştiri dahi yapmadım. Müteahhitler beni gördüklerinde sürekli olumsuzluklardan bahsederdi, ancak açıkçası pek kulak asmazdım.
Dün, bir müteahhit arkadaşım yine aynı konuyu anlattı. Bunun üzerine bir paylaşım yaparak Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan ihalelerin genellikle pazarlık veya davetiye usulüyle gerçekleştirildiğini yazdım. Bu bilgileri, sözüne güvendiğim ve konuyla ilgili şikâyetçi olan müteahhitlerden almıştım.
Dün akşam eve geçtiğimde telefonum çaldı. Arayan, çok güvendiğim ve asla yalan söylemeyecek bir dostumdu. “Ağabey, EKAP’ı aç, orada hepsini belgeleriyle görürsün,” dedi. Akşam biraz uğraştım ama fazla bir şey yapamadım. Sabah gazeteye geldiğimde EKAP’ı açtım ve Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2024 yılında 23 ihale gerçekleştirdiğini gördüm. Bu ihalelerin tamamı pazarlık ve davetiye usulüyle yapılmıştı. Osmaniyeli müteahhitler yalnızca küçük ölçekli birkaç işi alırken, büyük çaplı projeler dışarıdan gelen firmalara verilmişti. Bunun nasıl başarıldığını gerçekten merak ediyorum.
Yapılan ihalelerin hemen hepsinde şu madde uygulanmış:
“Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlar veya yapım tekniği açısından özellik arz eden projeler ile yapı, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gereken hallerde ya da idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması nedeniyle ihalenin acil olarak yapılmasının zorunlu olduğu durumlar.”
Ancak şu an Osmaniye’de ne bir deprem ne bir sel felaketi ne de acil bir durum söz konusu. Peki, o halde bu madde neden uygulanıyor? Üstelik yalnızca Milli Eğitim Müdürlüğü değil, ihale yapan neredeyse her kurum bu maddeyi kullanmış. Açık ihale neden yapılmıyor? Bu yöntemin uygulanması kesinlikle doğru değildir. Ayrıca bu sistemle yapılan ihalelerde devlet zarara uğratılmaktadır.
Gelelim Osmaniyeli müteahhitlerin şikâyetlerine… Müteahhitler, “Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde ihaleleri düzenleyen birim bizleri yok sayıyor. Davetiye usulüyle yapılan işlerden hiç haberimiz olmuyor. Kendi memleketimizde neden iş yapamıyoruz? Vergimizi, sigortamızı burada ödüyoruz. Osmaniye’de insanlara iş ve aş sağlıyoruz,” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar. Öncelikli talepleri ise, ihaleyi düzenleyen komisyonun derhal değiştirilmesi ve yeni bir komisyon oluşturulmasıdır.
Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Aydın Albak’tan gereğini yapmasını bekliyoruz. Osmaniye’nin ekonomisi zaten zayıf. Burada yapılan işleri Osmaniyeli müteahhitler üstlenirse, kazandıkları parayı burada harcayarak şehrin ekonomisine katkı sağlarlar. Bu konuda yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz.