Değerli Okurlar;
Bu yazımda Osmaniye’nin ileride hekim olacak ve memleketimizi temsil edecek tıp ve diş hekimliği fakültesi öğrencilerinden bahsedeceğim.
Osmaniye yetişmiş insan gücü bakımından zengin bir alt yapıya sahiptir. Bunu özellikle kamuda ve çeşitli iş kollarında görmekteyiz. Temel sorunumuz her biri kendi alanında başarılı bu insan gücünün memleketine aidiyet duygusu yüksek bir örgütlenme ile yerele katkısının yeterince sağlanamamasıdır. Bunu ülkemizde birçok ilimiz sağlamışken biz Osmaniyeliler hep özeleştiri düzeyinde kalmışızdır. Peki üzerimizdeki bu kötü havayı kaldırmayalım mı?
Bunun için birçok alanda gerekirse mesleksel sivil toplum örgütlenmesine gidilmelidir. Bunu sağlık, eğitim ve yargı alanında hayal edebilirsiniz. Bir memleket ortak manevi duyguları olan sivil toplum kuruluşlarının varlığı, çeşitliliği ile ilerleyecektir. Bunu yaparken en başta geleceğin meslektaşları olacak öğrencilerden başlanması gereklidir. Üniversite öğrencisi kendisine samimi şekilde yaklaşıldığını ve kullanılmadığını hissederse sivil toplum çalışmalarına desteğini verecektir. Bunu bir oluşuma borç değil memleketine bir borç olarak görmelidir. Bizler işte bu noktada güvenilir ve örnek insanlar olarak onlara kucak açıp yanlarında olduğumuzu göstermemiz gereklidir. Bunu yeri gelir burs vererek yeri gelir sosyal projeler düzenleyerek göstermeliyiz.
Bir tıp fakültesi öğrencisinin eğitim süreci birçok zorlukla geçmektedir. Hem maddi hem sosyal anlamda yaşanan zorluklar bazı öğrencileri çeşitli hatalara sürüklemektedir. Aileler her zaman bu sorunlara çözüm bulamamaktadır. Bu noktada devlet kurumlarının birçok yardım projeleri vardır. Bunların dışında güvenilir olmayan oluşumlardan öğrencilerimizi uzak tutmamız gereklidir.
Aidiyeti yüksek, zor zamanında yanında hemşehrilerini hisseden bir öğrenci ileride memleketine hizmette daha istekli olacaktır. Bir görev var denildiğinde şartları da uygun ise “Ben Varım!” diyebilecektir. Bizlere de görev düşmektedir. Osmaniyeli Hekimler olarak geleceğin meslektaşlarına sahip çıkmalıyız. Onlara destek vermek için sivil toplum alanında kuvvetli olmalıyız. Yanlarında bizleri gören bu öğrenci hekimler mesleğe atıldıklarında belki de hizmette yarışacaklardır.
Söylediğim bu işleri yapmak kolay mıdır? Elbette kolay değildir. Bunun birçok sebebi vardır… Ne ülkemizin ne memleketimizin bakarsanız böle polemiklere harcayacak vakti yoktur. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir nesil için önce bizim kendimizin bu ilkeye inanması gereklidir. Bazı sloganları lafta değil özde benimsemeliyiz!
Bu vesileyle tüm hemşehrilerimi saygı ile selamlıyorum.