Bahri Çolpan


Piyasa Çok Sakin

Geçtiğimiz gün bir yazı kaleme almıştım ve üreticilerin Kurban Bayramı’nda satmak üzere aylardır yetiştirdikleri kurbanları çok zor satabileceklerini yazmıştım.


Merhaba kıymetli okurlar,

Geçtiğimiz gün bir yazı kaleme almıştım ve üreticilerin Kurban Bayramı’nda satmak üzere aylardır yetiştirdikleri kurbanları çok zor satabileceklerini yazmıştım. Yazdığım aynen çıkıyor. Bugün çarşı merkezini şöyle bir dolaştım. Her bayramda günler öncesinden esnaflar işyerlerini gece 24.00 kadar alış-veriş olsun diye açık tutarlardı. Hatta bazı işportacılar, yere kilim serer ucuz ürünler satardı. Çarşı merkezinde eski hareketliliğin yarısı bile yok. Eski bayramlarda çarşı merkezi adeta İstanbul İstiklal Caddesi gibi olur, kalabalıktan geçilmezdi. Şimdi ise, çarşı merkezi bayram değil de, normal bir gün gibi oluyor. Bayrama umut bağlayan esnaf adeta sinek avlıyor.

Ülkemizdeki enflasyonun yüksek olması ve buna bağlı olarak alım gücünün zayıf olması sebebiyle, birçok insan bir şey alamıyor. Bu durum sadece bu bayrama has bir durum değildir. Geçtiğimiz yıl da aynı tablo meydana çıkmıştı. Parası olmayan insanlar, çarşıya çıkıp bir şeyler almak yerine evinde oturmayı tercih ediyor.

Gerek çarşı esnafı, gerekse hayvan pazarında kuranlık satan tüccarlar geçtiğimiz yıl, kurbanlık fiyatlarında büyük indirime gitmek zorunda kalmıştı. Özellikle güneydoğudan bölgemize kurbanlık getiren tüccarlar, mallarını geri götürüp nakliye masrafına girmemek için aldığı fiyattan satmaya başlamıştı. Bu yıl geçtiğimiz yıldan daha da ucuza vermek zorunda kalacaklar. Sebebine gelince, bu yıl millette hiç para yok. Ondan dolayı kurbanlıklar ne verdin, iyi bildin hesabı verilir diye düşünüyorum. 

Hiçbir baba, bayramda çocuğunu bayramsızlık bırakmak ve kurban kesmemek asla istemez. Ancak alım gücünün iyice azaldığı günümüzde maalesef herkes çaresiz kalıyor. Kimse ne yapacağını bilemiyor. Önceden banka kredilerinin faizi düşüktü ve insanlar kredi çeker bir şekilde bayramı atlatırlardı. Zaten bankalarda herkese kredi vermiyor ve kredi çekmek isteyen vatandaşta geri ödeyemem korkusu ile uzak duruyor. 

Bu bayramda durumu iyi olup kurban kesen kişiler. Lütfen etrafınızda kurban kesmeyen insanlara pay verin. Bu sayede kurban kesemeyen insanlar da et yesin.  

  • Pazar 30 ° / 17.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 32.3 ° / 17.8 ° Güneşli
  • Salı 32.7 ° / 19 ° Güneşli