Bahri Çolpan


Rezerv Alanları

6 Şubat’ta yaşadığımız asır kıyameti depremden sonra, Osmaniye’de de birçok bina yerle bir oldu.


Merhaba çok kıymetli okurlar,

6 Şubat’ta yaşadığımız asır kıyameti depremden sonra, Osmaniye’de de birçok bina yerle bir oldu. Özellikle Adanan Menderes Mahallesi ve Esenevler Mahallesi’nde bulunan birçok bina çöktü. İçinde birçok insanımız can verdi. Depremde kaybettiğimiz canlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

 Deprem felaketinin acıları azalmasa bileş, hayat devam ettiği için yavaş yavaş alışmaya çalışıyoruz. Depremin üzerinden 15 ay geçmesine rağmen, hala evlerimize korkarak giriyoruz. Yaşadığımız çok büyük depremin ardından, binaların yeniden yapılabilmesi için belli bir çalışma yapıldı ve kentin bazı yerleri rezerv alanı olarak ilan edildi. Rezerv alanı ilan edilmesine diyecek bir şey yok. Ancak yapılan haksızlıklara diyecek çok şey var. 

Rezerv alanı ilan edilen yerlere itirazlar başladı. Hatta Esenevler Mahallesi’ndeki depremzedeler bir grup kurarak bu kararı mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

Rezerv alanı ilan edilen bölgelerde ev sahiplerine 70 metre kare ev verileceğinin açıklanması, konut sahiplerinin tepkisine neden oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Toki’ye yaptırılan yeni binalar yine vatandaşa para ile rayiç değeri üzerinden verilecek. Ayrıca daha önceki evi ana yola çok yakın olanla, iç kısımda olan aynı metre kare ev alacak. Bana göre bu büyük bir haksızlıktır. Depremde ağır hasar yaşayıp, evini ailesini kaybeden insanlara vurulan bir ağır darbedir. Daha önce 200 metre kare evi olan insana yeni ev yapıp 70 metre kare ev vermek, hem de parasını almak akla mantığa aykırıdır. Ayrıca genel olarak evleri yıkılan bölgede oturan insanlar, ekonomik olarak durumu iyi olan insanlardır ve 70 metre karelik bir evde oturacak insanlar değildir. Burada çok büyük bir adaletsizlik vardır. Yeni evleri herkese para ile verilecekse, metre kare durumu da eskisi gibi verilmelidir. Devlet bu evleri yenileyecekse, depremden dolayı mağduriyet yaşayan bu insanlardan para kazanmak yerine, ev sahibi yapmak için gereğini yapmalıdır. Açıklanan bu rezerv planına göre, burada vatandaşın değil, inşaatı yapanın karı olacak. Bana göre bu da şu anlama gelmektedir. Sizin evlerinizi yenileyelim. Bizde paramızı kazalım. Bu anlayış asla kabul edilemez. Ayrıca mağdur olan insanları, bir daha mağdur etmekten öteye de gitmez. Rezerv planı acilen iyileştirilerek, vatandaşın kabul edebileceği bir seviyeye getirilmelidir.  

 

  • Pazar 30 ° / 17.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 32.3 ° / 17.8 ° Güneşli
  • Salı 32.7 ° / 19 ° Güneşli