Yrd.Doç.Dr. Fazıl Nacar


Şehirleşmenin Sorunları


Şehirleşmenin sorunları sayılırken birçok neden sıralanabilir. Ancak genel olarak şu iki ana sorun dikkati çeker.

1- Şehrin planlamadan daha hızlı büyümesi ve gelişmesi

2- Yapılan imar planının uygulanmayıp dolapta rafta bekletilmesi

Birincisine baktığımızda yoğun göç alan şehirler bu kapsamda değerlendirilebilir. Özellikle göç yolu üzerindeki şehirler bu durumdan fazlaca etkilenirler. Osmaniye?de bu şehirlerden birisidir.

Belediyeler imarlı arsa üretme görevlerini yapmadıkları zaman vatandaş illegal yollarla senetle arsa alıp imara aykırı bir şekilde konut yapmakta imar planında yeşil alan olan yerler bile satılmaktadır.

           Bu durum da gariban vatandaşın elbette bir suçu bulunmamaktadır. Arsa üretme görevini yerine getirmeyen belediyeler sorumludur.

          Sorun oluştuktan sonra çözüm zorlaşır. Asıl olan sorunun ortaya çıkış gerekçelerini belirleyip ona göre tedbir almak gerekir.2981 sayılı imar affı çalışması çözümmüş gibi yıllarca ortaya atılmış ve uygulanmıştır. Ancak sadece oluşan çarpıklığın yasal hale getirilmesinden başkaca bir şey değildir.

           Şehirleşmenin sorunlarından ikincinin nedenine de baktığımızda imar planının uygulamasının yapılamamasıdır. İmar planı yaptım diye öğünmek yerine bu planın ne kadarını hayata geçirdiği ile öğünmek daha doğru olur.

      İmar planında var olan bir yol açılmadığı sürece vatandaşa faydası olmaz. Vatandaş plan üzerindeki parkta dinlenemez. İlla ki uygulamak şarttır.

İmar planı uygulama yöntemlerine bakılınca da üç şekilde yapılır.

Bunlar;

-kamulaştırma

- mal sahibinin isteği üzerine yapılan uygulamalar (15. ve 16. madde)

- arazi ve arsa düzenlemesi (18. Madde)

Kamulaştırma:Çok masraflı bir yöntemdir. Belediyelerin bu durum altından kalkması çok zordur.

Mal sahibinin isteği üzerine yapılan uygulamalar:15 ve 16. Madde gereğince yapılan uygulamadır. Bu yöntem güzel gibi görünse de vatandaşlar sadece temiz arsalarını parselletmekte,  yeşil alan vb kamu terki olan yerleri parselletmemektedir.

Arazi ve arsa düzenlemesi( 18.madde):Bu yöntem en adil ve en masrafsız bir yöntem olup uygulamalarda vatandaşın arsaları değer kazandığından (Osmaniye? de kuzey çevre yolu, Andan Menderes bulvarı, Fakıuşağı vb) memnun olmakta giden @? lık kayıptan daha fazla kazanç elde etmektedirler. Belediyeler de ücretsiz yol açmakta, park yapmaktadırlar.

Osmaniye Belediyesi?nde çalıştığımız dönemde Toki, otogar, kuzey çevre yolu, Adnan Menderes Bulvarı gibi devasa hizmetler bu yöntemle yapılmıştır. Adımız 18 le anılsa da bu durumdan onur duyduğumuzu belirterek saygılar sunarım.

  • Çarşamba 22.7 ° / 9 ° Güneşli
  • Perşembe 27.2 ° / 11.2 ° Güneşli
  • Cuma 28.8 ° / 16.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı