Bahri Çolpan


Sinekle mücadele nasıl yapılıyor?

Yıllardır her Belediye kendi çapında, halkın rahat etmesi için sivrisinek, karasinek ve haşere ile mücadele eder.


Merhaba kıymetli okullar,

Yıllardır her Belediye kendi çapında, halkın rahat etmesi için sivrisinek, karasinek ve haşere ile mücadele eder. Ancak bunlarla mücadele ederken, bazı püf noktalarını bilmezsen yaptığın işlem gösteriden ileri gitmez. Hemen şunu da söyleyelim. Osmaniye Belediyesi’nin ilaçlama amiri ve ilaç sıkanlar bu işi ne kadar biliyordur. Eğer bu işte ehil olsalar zaten Osmaniye’de sinek asla olmaz.

Sinekle mücadele iki aşama vardır. Biri larva ile mücadele ikincisi ise, uçkunla mücadele. Larva ilaçlaması, sineklerin yumurta halindeyken yok edilmesi, uçkun ise, uçan sineklerin yok edilmesi demektir.

Sineklerin bir larva dönemi vardır, o da şubat ayında başlar. Eğer şubat ayında etkin bir mücadele başlatmazsanız, sinek asla bitmez ve havaların ısınması ile birlikte her taraf sinek olur.

Sinekle mücadele, ilaçlama makinesine ilaç koyarak olmaz. Eğer yüz litre suya ilacı az katarsanız, sıktığınız ilaç boşa gider. İlacı kesinlikle tam dozunda vermeniz gerekmektedir. 

Osmaniye Belediyesi‘nin İlaç işlerine bakan amir bu işi ne kadar biliyor bilmiyorum. Onun için de fazla yorum yapamıyorum. Sineklerin üreme yerleri, çöp bidonları ve mazgalların içi değildir. Özellikle sivrisinekler, bataklıkta ve eski araç lastikleri içinde kuluçkaya yatar ve milyonlarca sinek üretir. Bana göre yapılması gereken müdahale bataklık alanlar ve lastikçilerin önünde biriken eski lastiklerin kaldırılmasıyla mümkündür.

Sivrisinek, karasinek ve haşere ile mücadele de beş yıl aynı marka ilacı kullandığınız taktir de bağışıklık yapar ve hiçbir etkisi olmaz. Hatta sineklerin beslenmesi için yem olarak da geçtiğini söyleyebiliriz. Sinekle mücadelede daha bir çok püf noktalar bulunmaktadır. Bunları ne derece biliyorlar bilmiyorum. Ama sinekle mücadele çok basit bir konu değildir. Uzmanlık ister. İlaçlama araçlarına ilacı doldurup sıkmakla olmaz.

Ben memleketini seven bir gazeteci olarak Osmaniye ve ilçe Belediye başkanlarına fikrimi aktardım. Karar kendilerine kalsın.

  • Salı 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 26.3 ° / 18.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 22.2 ° / 16.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu