Abdulkadir Şahin


Sokak Hayvanları

Günlerdir ülke gündemini işgal eden bir konu var “SOKAK KÖPEKLERİ” Öyle ki, bütün TV kanalları. Gazeteler ve sosyal medya her gün sokak köpekleri ile ilgili haber ve paylaşımlardan geçilmiyor.


       Günlerdir ülke gündemini işgal eden bir konu var “SOKAK KÖPEKLERİ” Öyle ki, bütün TV kanalları. Gazeteler ve sosyal medya her gün sokak köpekleri ile ilgili haber ve paylaşımlardan geçilmiyor. Bir kesim (hayvan severler) işi kan davasına dökmüş gibi tek taraflı slogan ve beyanlarla güya hayvan haklarını savunurken. Sokak köpeklerinin saldırısı sonucu evladını kaybeden ya da çocuğu tedavi edilemeyecek derecede yaralanan ailelere bile saldıracak düzeye gelmiş durumda.

      Bulduğu her fırsatta ülkemiz insanlarını kutuplaştırıp bir iç çatışmaya zemin hazırlayan bazı mihraklar   maalesef bu konuyu da siyasallaştırmıştır. Mecliste CHP, HDP ve TİP  mensubu bazı milletvekilleri’nin de desteği ile hayvan sever olduğunu iddia eden tarafların tehditler savurarak konuyu savunmalarına zemin hazırlamıştır.

   Nitekim bu olaydan etkilenen Now TV spikeri GÜLBİN TOSUN, X(twitter) hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan’ ı “ Dünya tarihinde görülmemiş ayaklanmaya sebep olmayın. “   diyerek, tehdit edecek kadar zıvanadan çıkmıştır.

   Bu taraf için köpeklerin saldırısında ölen ve yaralanan çocukların ve yaşlıların kıymeti harbiyesi yok,  orta noktayı bulmak gibi bir kaygıları da yok. Ağızlarından dökülen tek kelime  , yaptırmayız, ettirmeyiz eseriz keseriz” kim kime alet oluyor belirsiz.

    Bakanlığımız verilerine göre iç piyasada son 5 yılda 36 milyar TL değerinde 893 bin ton köpek maması üretilmiştir. Ticaret Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda 15 milyar değerinde 937 bin ton köpek maması ithal edilmiştir.”

Toplam 51 milyar lira. Yani 1 milyar 590 milyon dolar. 2023 yılında kuduz aşısna harcanan para da 1 milyar 100 milyon TL. göründüğü gibi çok ciddi rakkamlar.

    Osmaniyemizin en gözde semtlerinden olan Devlet Bahçeli bulvarında  benim gördüğüm  4  adet veteriner kliniği var. Dördünde de kedi köpek maması, kedi ve köpekler için üretilmiş yaşam aletleri ve aksesuarlardan başka bir şey yok.

     Türkiyede 37 veteriner fakültesi var Veterinerlik bölümünün amacı, ev hayvanlarınnı, kümes hayvanlarınnı, büyükbaş ve küçükbaş çiftlik hayvanlarının, suda yaşayan hayvanların üretilmesi, ıslah edilmesi, sağlık hizmetlerinin sağlanması  amacıyla öğrenci yetiştirmektir. Ama maalesef bizim yetiştirdiğimiz öğrenciler, ülkemiz hayvancılığının büyümesi . gelişmesi , çeşitlendirilimesi  konularından çok kedi ve  köpeklerle uğraşmaktadır.

       Bu konu siyasallaşmıştır. Ve tıpkı EYT gibi hükümeti ve devleti ekonomik manada çökertmek için kullanılmaktadır. 

Hatırlarsaanız cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce KILIÇDAROĞLU EYT ile ilgili olarak “ ya yaptıracağız, ya yapacağız bunun ortası yok” diye demeçler veriyordu. Sonrasında hükümet bu blöfü yuttu ve EYT yasasını çıkardı. Bu gün millet olarak EYT  yasasının getirdiği yükün altında inim, inim inliyoruz.

  EYT'nin 2024 yılı maliyeti, toplamda 577,3 milyar TL olarak belirlendi.  Ayrıca 162 milyar Lira tutarında prim kaybı söz konusu. 

 Diğer taraftan Belediyelerden elde edilen verilere göre; 2024 yılında bir köpeğin yaklaşık beslenme ve bakım gideri aylık ortalama 3500 TL.

Bir köpeğin yaklaşık yakalama maliyeti 1500 TL.

Bir köpeğin yaklaşık kısırlaştırma maliyeti ortalama 630 TL.

YAKALA+KISIRLAŞTIR+BESLE=85 MİLYAR 510 MİLYON LİRA.

 Bütün bu maliyetler hesaplanmadan yapılacak işler devleti altından kalkılmayacak bir yükün altına sokar.

  Sonuç olarak bu yasa çıkmalıdır.   Hükümet Bu konudan rant elde edenlerin ve hükümeti zor duruma düşürmek isteyen siyasi güçlerin oyununa gelmeden  bu  yasayı çıkarmalı ve çocuklara sokakta rahatça gezip oynayacakları bir  hayatı sağlamalıdır.

  • Perşembe 32.9 ° / 21.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 30.5 ° / 20.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 35.4 ° / 21 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı