Sevgili okuyucularım;
Ev temizliğinde kullanılan ve çeşitli kimyasallar içeren temizlik malzemeleri ile nerdeyse her gün kullandığımız kişisel bakım ürünlerinin sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor.
Şampuan , deterjan, ağartıcı ve cila gibi temizlik malzemeleri ile kişisel bakım ürünleri çoğunlukla zararlı kimyasallar içermektedir. Araştırmacılar yakın zamanda, saç spreyi, oda parfümleri, pestisitler, yapıştırıcılar ve konvansiyonel temizlik ürünleri gibi günlük kullanım malzemelerinin çevre kirliliğinin en büyük sebepleri arasında olduğunu tespit etmişlerdir
Sabun, cila ve dezenfektan gibi temizlik malzemelerinin genellikle uçucu ve yarı uçucu organik bileşikler denilen kimyasallar içerdiğini ve astım, allerji, kanser, doğum kusurları, hormonal bozukluklar, sinir sistemi bozuklukları gibi birçok sağlık sorununa neden olduğu anlaşılmıştır.
Kimyasallar İçeren Ürünlerin Kullanım Alanları
Sağlık, güzellik ve temizlik ürünleri, hava temizleyici spreyler, beyazlatıcı ürünler, çamaşır ve bulaşık deterjanları, kuru temizleme kimyasalları, halı ve döşeme temizleyicileri, mobilya ve zemin cilası ile fırın temizleyicileri günlük hayatımızda sık kullanılmaktadır
Pek çok temizleyiciye, özellikle çamaşır deterjanlarına ve yumuşatıcılara eklenen koku verici esansların, hassas kişilerde veya alerji ve astım hastalarında solunum yolu tahrişi, baş ağrısı, hapşırma ve göz sulanması gibi akut etkilere neden olabilmektedir .Kimyasal formüllerinin ticari sır olarak kabul edilmesi nedeniyle şirketlerin malzeme içeriklerini belirtmeye gerek duymaksızın, sadece "koku verici esans" olarak etiketlemektedirler.
Temizlik ürünlerinin içerisindeki kimyasal maddeler, cildi ve gözleri tahriş ediyor, solunum sistemine ve sinir sistemine zarar veriyor. Bu maddeler aynı zamanda kanserojen, nörotoksik (sinir sistemine zararlı) veya endokrin bozucu (büyüme, üreme ve davranış bozukluklarına yol açan) etkilere de sahip. Vücudumuz, tanımlayamadığı bu toksinleri atamıyor ve bu maddeler birikerek sağlık sorunlarına yol açıyor.
Temizlik için kullandığımız pek çok ürün, içerdiği kimyasallar nedeniyle hem sağlığımızı etkiliyor hem de doğaya geri döndürülemeyen zararlar veriyor. Oysa sağlığımızı ve doğayı tehdit etmeyen zehirsiz malzemeler ile temizlik mümkün.
Temizlik, yüzeyleri geçici bir süreliğine mikroptan, kirden arındırırken; yerlerine kimyasal kirlilik yaratan maddeler koymak değildir.
. Çocukların küçük yapısı ve gelişmekte olan bağışıklı sistemleri, toksinlerden daha fazla etkilenmelerine sebep oluyor.
Kullandığımız zehirli kimyasalların suyla birlikte doğaya karışan atıkları ise su, toprak ve diğer canlılar için öldürücü olabiliyor. Denizlerdeki ve su kaynaklarındaki yosun miktarını aşırı ölçüde artırarak sudaki oksijen miktarının düşmesine yol açan fosfat, kanalizasyona akan deterjanlardan kaynaklanmaktadır.
Evsel temizlik malzemeleri sadece toprağı ve su kaynaklarını değil, teneffüs ettiğimiz havayı da tehdit ediyor. Sprey boyalar, fırın temizleyiciler, dezenfektanlar, mobilya parlatıcıları ve diğer tüm sprey ürünler, birkaç gün sonra soluyacağımız havanın bir parçası oluyor.
Temizlik ürünlerinin içindeki kirleticiler
Sentetik sürfaktanlar:. Petrol tabanlı oldukları için sürdürülebilir değildirler. Doğada zor parçalanırlar; Cildin tahriş olmasına, kuruluğa ve alerjik tepkilere neden olabilirler.
Fosfat: Kireçli suyu yumuşatarak deterjanların temizleme gücünü artırır. Atık sular yoluyla denizlere karıştığında bazı organizmaların aşırı çoğalmasına neden olurlar.
Parfüm: Sayısı 3000’in üzerindeki sentetik koku maddelerinden bazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ticari sır olduğu için içindeki maddelerin etiketlerde listelenmesi maalesef zorunlu değil.. Hormonlar üzerine yan etkileri olabilmektedir . Alerjiye neden olur, astım ve migren ataklarını tetikleyebilir.
Kimyasal temizlik malzemelerinde kullanılan renklendiriciler, ağartıcılar, koruyucular doğa için olduğu kadar insan sağlığı için de oldukça zararlıdır.
Ne yapmalı?
Temizlik, yüzeyleri geçici bir süreliğine mikroptan, kirden arındırırken; yerlerine kimyasal kirlilik yaratan maddeler koymak değildir. Sağlığımızı bozan, doğayı kirleten kimyasalları kullanmak yerine, doğa dostu ve zehirsiz malzemeler ile kendi temizlik ürünlerimizi kolaylıkla yapabiliriz.
Kullanabileceğimiz doğal malzemeler
Zehirsiz bir temizlik için en başta suya ihtiyacımız var. Ancak yağ ile su birbirine karışmadığı için su tek başına yeterli değil. Bunların beraber çalışabilmesini sağlayacak bazı maddelere ihtiyaç var.
Surfaktan : Arap sabunu, bitkisel kalıp sabun ve küllü su doğal birer sürfaktandır. Hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı ürünlerin yerine tercih edilmelidirler.
Sirke: Yumuşatıcı, parlatıcı, saç kremi, cam ve yüzey temizleyicisi olarak kullanılabilir. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.
Çamaşır sodası: Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Çok az miktarda yakıcı olup katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürününün etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur. Zararlı kimyasal dumanlara neden olmaz
Karbonat: Mekanik temizleyici, beyazlatıcı, koku giderici ovma tozu,diş macunu olarak kullanılabilir.
Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Antiseptik özellikleri vardır.
Hepinize temiz ve keyifli günler dilerim ...
Kalın sağlıcakla...