Bahri Çolpan


Yağcılıkta bir meslek

Eskiden bu kadar rağbet görür müydü bilemem. Ancak günümüzde yağ yakmak, yalakalık yapmak adeta bir meslek haline geldi. Nedendir bilinmez yağcı sayısında büyük artış var.


Merhaba çok kıymetli okurlarımız,
Eskiden bu kadar rağbet görür müydü bilemem. Ancak günümüzde yağ yakmak, yalakalık yapmak adeta bir meslek haline geldi. Nedendir bilinmez yağcı sayısında büyük artış var.

Gaziantep bir gazeteci arkadaşımız vardı ve cenazeler için ağlama ekibi kurmuştu. Cenazenize ağlama ekibinin gelmesi için belli bir ücret ödüyorsunuz, ekip geliyor ve ağlama işlerini onlar yapıyordu. Sanıyorum yağcılar çoğalınca o işte de bitti. Çünkü yağcılar zaten ağlama işini bedava yapıyordur. Herkes niye para verip ağlama ekibi çağırsın.
Osmaniye'de de birisi çıkıp yağlama ekibi kursa iş yapar mı? Kesin bir şey diyemiyorum. Çünkü Osmaniye'de yağlama ve yalaka insanlar o kadar çoğalmış ki, onlara rağmen kimse iş verir mi? Biraz zor verirler, zaten o işi parasız yapanlar olduğu sürece, para ile yağlama ekibini kimse çağırmaz.
Etrafta dolaşan yağlama ekibi yetmiyor gibi, bir de bizim içimizde yaşına, başına bakmayan yağlama ekibi var. Yani bunları ben zaten gazeteci olarak görmüyorum. Sıradan bir sosyal medya sayfası yönetmeni olarak görüyorum. Eğer yalansam bana son 1 yıl içinde çıkmış 10 tane gazetesini göstersin. Bu olmazsa dijital gazetesinin adresi nedir onu söylesin. Belki benim gözümden kaçmıştır. Görürsem bende ikna olurum. Şöyle sayfalarına girip baktığında her paylaşımında yağcılık var. Hatta bazen yağın cinsini değiştiriyor, baklavaya konan susuz tereyağ yakıyor. Aslında kızmamamız lazım. Onlarda görevini yapıyor. Yolunu o şekilde buluyor. Hayatta dik duramamış. Hep eğilmiş. Hayatları el, etek öpmekle geçmiş. Bu tür insanları değiştirmek mümkün değil. Hayatını yağlamadan kazandığı para ile sürdürüyor. Halbu ki, biraz omurgalı olsalar, gazetecilik mesleği onlara çok farklı güzellikler suna bilir. "Böyle gelmiş, böyle gider" diyen ve "bu saatten sonra meslek mi değiştireyim" diyen insanlara, hayat sadece rezillik sunar ve sen yağlama işine ara vermeden devam etder. 

  • Pazar 28.9 ° / 21.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.5 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı