Mehmet Ali Tazeoğlu


Yaşarken Yaşatmak…

Her şehrin bir tarihi, bir aklı ve hafızası vardır. Şehir, insanla şehir olur. Eğer bir yerleşim yerinden insanları alıp çıkarırsanız, orası taş, demir, tahta ve beton tarlası olur. İnsan olmazsa şehir olmaz.


Her şehrin bir tarihi, bir aklı ve hafızası vardır.

Şehir, insanla şehir olur. Eğer bir yerleşim yerinden insanları alıp çıkarırsanız, orası taş, demir, tahta ve beton tarlası olur. İnsan olmazsa şehir olmaz. Issız, sessiz korkunç bir alan olur.

      İnsanlık, her gün daha rahat yaşayacağı, daha yaşanılır huzur bulacağı şehirleşme anlayışıyla yenilikler bekler.

      Yerel yöneticiler kanunlara ve nizamlara uyarak, beldeleri ve şehirleri yönetirler. Müthiş bir kavram, makam. Yeter ki adam olsun. Şehrin bir ucunda taş üstüne taş mı konulacak, bundan belediye’nin haberi olur, olmalı. En kenar mahalle’de bir doğum mu var, belediye’nin bundan da haberi olacak. İnsanı ilgilendiren ne varsa belediyeler ile ilgilidir.

     Şehir akıllıdır, unutmaz. Bir şehre kim ki, bilerek ya da bilmeyerek bir kötülük yaparsa, o şehir onu unutmaz. Hizmet edeni de … Aklının bir kenarına yazar. Örneğin; Osmaniye’de Atatürk Caddesi ile Dr. Ahmet Alkan Caddesi’nin kesiştiği köşede, M. Eminlerin konağı var. Tarihçi İsmet ipek’ten dinlemiştim, bu konağın ve alanının hiçbir tarihi özelliğinin olmadığını. Kurtuluş Savaşı sırasında işgalci Fransız Yüzbaşı’nın bu konakta kalıp bir çok ahlaksızlığı yaşadığından başka bir özelliği olmadığını…

     Bu alan zamanla ‘sıt alanı’ belgelenir. Bir çivi çakamazsınız, kepçe vuramazsınız.

     Osmaniye’nin Şehir görünümünü bozan bir görüntü… Halbuki ; bu alan geniş bir yeşil alan olarak Osmaniye’nin görünümüne farklı bir zenginlik katabilir.

     Her şehrin bir siluet’ti var, olmalı Osmaniye’nin bir siluet’i neden olmasın? Yok. Bu şehre bir siluet kazandırılabilir. Bugüne kadar gelen bütün Belediye Başkanlarının bu konudan rahatsız olduklarına inanıyorum. Bununla ilgili farklı çalışmalar yapılabilir. ‘’ Yerel bir Referandum yapalım sonucu ne çıkarsa onu uygulayalım. Demokrasi bu ya…

     Yöneticiler güzel işler, hizmetler bıraktıkça ölümsüzleşir. Sonsuza kadar yaşar giderler. Kimisinin adı bir parkta, kimisinin adı bir Cadde’de, kimisinin adı da Organize Sanayilerde yaşatılabilir. Örneğin, bir doktor Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşunda öncülük ediyor, kurulmasını sağlıyor. Ne olurdu yani, OSB’nin adı Dr.Metin Tamer Organize Sanayi olamaz mıydı ? Örnekler çogaltılabilir.

     Temmuz ayında Belediye Meclis toplantıları başlıyor. Hadi, şimdi başlayalım. Osmaniye’nin güney çevre yolunu zor koşullarda aşmayı başaran o çevre yolunu kazandıran, zorlu dönemde bu hizmeti yapan, Belediye Başkanı’nın adını, o çevre yoluna verelim. Hizmet edenleri yaşatmayı bilelim. Allah uzun ömür versin. Ancak, insanlar ölünce mi anılmalı, değeri bilinmeli? Eski Belediye Başkanı İbrahim Karayiğit’ in adını Güney Çevre yoluna verelim. Yaşatalım.

     Yaşar Kemal, ölmeden önce Hemite Köyü’ndeki anıtı diktiğimizde, öyle duygusal anlar yaşamıştı ki anlatılmaz. Öldükten sonra o anıt dikilseydi Yaşar Kemal onu göremeyecekti ve o anı yaşayamayacaktı.

    Güney Çevre yoluna, İbrahim Karayiğit’in adı verilmeli. Hatta tabelayı’da kendisine diktirelim, kendiside görsün.

    Yarının ne olacağını kimse bilemez.

    Kalın sağlıcakla…

 

Mustafa Gümran
30.06.2020 16:54:18
Çok güzel bir makale olmuş. İnşallah Osmaniye'li yöneticiler, bu önerileri dikkate alır.

  • Salı 13.1 ° / 9.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 15.3 ° / 7.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu