Değerli Okurlar;
Bu yazımda kamu yönetiminin önemli bir unsuru olan yerel yönetimlerin yani belediyelerin yerel düzeyde sağlık hizmeti sunumundan bahsedeceğim.
Öncelikle buradan Osmaniye’mizin yeni seçilen belediye reisi Sn. İbrahim Çenet Başkanı tebrik ediyor yapacağı hizmetlerde başarılar diliyorum. Çok ağır yıkıcı depremi yaşamış ve gelişmekte olan Osmaniye’mizin her alanda büyük projelere ihtiyacı vardır. Bu projeler ki halkın temel ihtiyaçlarına hizmet edecek konforunu arttıracak ve Ankara’dan bizleri gururlandıracak tarzda olmalıdır. Memleketimin insanının asfalt döküldüğünde sevinmesini günümüz Türkiye’sinde hizmete aç, koca yürekli ve kanaatkar olarak yorumluyorum. Bu sebeple de Çenet Başkan kolları sıvayarak işin başında bizzat olarak hizmet etmeye başlamıştır. Memleketim insanı kendine kıymet verenin kıymetini bilir.. Yeri geldiğinde mükafatlandırır..
Gelelim mahalli idarelerin sağlık hizmeti sunumuna.. Yerel yönetimden kastım sadece belediyeler değil, köyler ve il özel idareleri de bu kapsamda değerlendirilmelidir. Yerel yönetimler il düzeyinde vatandaşın sağlığını korumak amacıyla hizmetler sunmalı, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmeli, içme suları ve gıda güvenliğini sağlamalı, yardıma muhtaç bireylere evde bakım hizmetini ulaştırabilmelidir. Aslında en önemlisi koruyucu sağlık hizmeti sunumudur diyebiliriz.
Ülkemizde ihmal edilen ama çok önemli olan konu köylerde sağlık hizmeti sunumudur. Mecburi hizmetini Andırın İlçesi Göksun Kasabasında yapan biri olarak köylerdeki sağlık hizmeti sunumunun durumunu çok iyi hatırlıyorum. Yine Elbistan ilçesi Demircilik kasabasında Aile Hekimliği de yapan biri olarak yeni sistemin de durumunu biliyorum. Koruyucu sağlık hizmeti sunumunda sıkıntıların olduğu ve öncelemediği de ne yazık ki ortadadır. İşte bu noktada Belediyeler Sağlık Bakanlığının hizmet sunumuna destek olmalı ve İl Sağlık Müdürlüğü ile yakın ilişki içerisinde olarak bu açığı kapatmalıdır.
Köylerde çok sık yaşanan su birikintileri önlenmeli, içme suyu sağlanmalı, yetim ve ekonomik zorluk çeken vatandaşa yardımda bulunmalı, aile hekimleri ile ortak sağlık taramaları yapmalıdır.
İl özel idareleri de çevre düzenlemesi yapmalı, sosyal projelere destek olmalı, yol, su temizliği, kanalizasyon çalışmaları yapmalı, atık temizliğinde rol almalıdır.
Belediyelerin yaşlılar, engelliler ve çocukları kapsayan sağlık tesisleri ve sosyal alanların oluşturması da çok önemlidir. Yine tedavi edici sağlık hizmeti, halk sağlığı hizmeti, ağız-diş sağlığı hizmeti, bağımlılıkla mücadele hizmeti, toplum ruh sağlığı hizmeti, genç sağlığına yönelik hizmetler, acil sağlık hizmeti gibi vatandaşına sunması gereken birçok sağlık hizmeti vardır. Bizim sağlık alanında büyük projelere ihtiyacımız var. Devletin birçok kaynağı mevcuttur. Yeter ki nasıl ulaşılabileceğini bilelim. Bürokraside söz sahibi olan vizyoner kadrolara sahip olalım. Koltuklar kadrolar gelip geçici,, şuan elimizdekinin kıymetini bilelim ve doğru şekilde kullanalım.
Son olarak, yetişmiş insan gücü olan memleketimizin birlik ve beraberlik ruhu içerisinde birikmiş sorunlarını hep birlikte çözmek için çalışmalıyız,, Yerel yönetimlerin vermiş oldukları sağlık hizmeti sunumunu daha kaliteli hale getirmek için bazı projeler üretmesi gerektiğini düşünüyorum. Çenet Başkanın bu alanda da üzerine düşeni yapacağını düşünüyor, tüm hemşehrilerimi saygı ile selamlıyorum.
Doç. Dr. Ökkeş Hakan MİNİKSAR
S.B. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Eğitim Görevlisi