Tarih: 03.10.2020 11:37

Patara'da 2 bin 400 yıllık "mutfak" ve "kadın odası" bulundu

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Birçok medeniyete ev sahipligi yapmasindan dolayi "medeniyetlerin besigi" olarak nitelendirilen Antalya'nin Kas ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde yapilan kazilarda 2 bin 400 yillik oldugu tahmin edilen "mutfak" ve "kadin odasi" bulundu.

Arkeolojik kazilardan elde edilen bulgularda, insan yasamina dair önemli izler bulunan Likya Birligi'nin baskenti Patara Antik Kenti'nde yapilan kazilarda bulunan eserler bilim dünyasini heyecanlandiriyor.

Kentin yerlesim yerlerinin yogunlukta bulundugu Tepecik bölgesinde yapilan kazilarda 2 bin 400 yillik oldugu tahmin edilen bir mutfak bulundu. Ayrica bulunan ayna, süs ve koku kaplarinin yer aldigi "kadin odasi" da dikkati çekti.

Patara Antik Kenti Kazi Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Erkan Dündar, AA muhabirine, Patara'daki Tepecik yerlesiminin antik kentin en erken buluntu ve mimari yapilarinin bulundugu alan oldugunu söyledi.

Burada yaptiklari kazilar sayesinde Likya Birligi döneminde insanlarin konut yasamlarina iliskin bilgilere ulastiklarini vurgulayan Dündar, Tepecik'te konut yapilarinin yani sira bir askeri garnizonun da oldugunu dile getirdi.

Büyük Iskender'in Likya bölgesine geldigi zaman buradan kisa süreli geçtigini anlatan Dündar, "Ele geçirdikten sonra birçok yerde yaptigi gibi buraya garnizon kuruyor. Garnizonda kalan askerler ailelerini de buraya getiriyor. Bir nevi askeri lojman gibi. Kazilarimizda ok uçlari, hançer, mizrak, sapan tasi gibi savas aletlerinin yani sira konut yasamina iliskin de buluntular ele geçirdik." diye konustu.

- Kadin odasi da bulundu

Dündar, bunlardan kendilerini en heyecanlandiranin ise bir evde bulduklari mutfak oldugunu belirterek, söyle konustu:

"Mutfaga ait esyalari toplu halde bulduk. Ezme kaplari, depolama kaplari, yag kaplari, güveçler ve çok önemsedigimiz bir saç ayagi bulduk. Mutfak o dönemki yasantiya ait bize önemli bilgiler verdi. Kazilarda bir kadin odasi da bulduk. 'Kadin odasi' diye adlandirilan bir odada dokuma tezgahi agirliklari, kadina ait ufak tefek esyalar, ayna, süs ve koku kaplari bulduk. Kadin her dönemde kadin. Kendi güzelligine dikkat ediyor."

Tepecik bölgesinde evlerin tas temelli, kuru duvar örgülü olduguna dikkati çeken Dündar, evlerin üst yapilarinin ise kerpiçle yükseltilmis düz damli oldugunu, bugünkü Elmali ilçesindeki yayla evlerine benzedigini kaydetti.

Dündar, bölgenin görselligi olmadigi için ziyaretçilerin fazla dikkatini çekmedigini ancak akademik ve bilimsel verilerin kendileri için çok önemli oldugunu söyledi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —