İlginizi Çekebilir


Tarlada bulunan bu bileziğin eşi benzeri bulunmuyor

Tarlada bulunan bu bileziğin eşi benzeri bulunmuyor

Tarlada bulunan bu bileziğin eşi benzeri bulunmuyor

Çorum’da tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulunan ve Hitit dönemine ait olduğu tespit edilen bileziğin dünyada eşi benzeri bulunmuyor.
Çorum’un Mecitözü ilçesine bağlı Çitli köyünde yaşayan bir çiftçi, tarlasında çalışırken bir bilezik buldu. Tarlada işlerini yarım bırakan çiftçi, bilezik ve parçalarını Çorum Müzesi’ne getirerek teslim etti. Çorum Müzesi’nde yapılan incelemeler neticesinde bileziğin Hititler dönemine ait olduğu tespit edildi. Müze Müdürlüğü tarafından teslim alınan bileziğin uzmanlar tarafından restorasyonu yapıldı. Envantere kaydı yapılan bilezik, müze koleksiyonuna alındı. Bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılmış tasvirli bilezik, Hitit takı sanatının önemli bir örneğinin de ortaya çıkmasını sağladı.

"Daha önce görmediğimiz, benzeri olmayan bir eser"
Çorum Müzesi arkeologlarından Resul İbiş, 2022 yılında gerçekleştirdikleri teşhir tanzim çalışmalarında bu yıl ilk kez literatüre “Çitli bileziği” olarak geçen Hitit bileziğini ziyaretçilerin beğenisine sunduklarını söyledi. Bileziğin 2012 yılında bir çiftçi tarafından tarla sürülürken bulunarak Çorum Müzesi’ne getirildiğini anlatan İbiş, “İlk yapılan değerlendirmede daha önce görmediğimiz, benzeri olmayan bir eser olduğunun farkına vardık. Bu eser milattan önce 13. yüzyıl Hitit İmparatorluğu dönemine ait bir bilezik olduğu ortaya çıktı” dedi.

"Hitit takı sanatının önemli bir örneğinin ortaya çıkmasını sağlamıştır"
Bileziğin tarla sürülürken bulunduğu için zarar gördüğünü, deforme olduğunu ve bir takım parçalarının kaybolduğunu belirten İbiş, “Kalan parçaları restorasyonla bir araya getirerek üzerindeki figürleri ortaya çıkardık. Bu bilezik bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılmış tasvirli bir Hitit bileziği. Hitit takı sanatının önemli bir örneğinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Anadolu’da milattan önce 2. binde takılar hakkındaki bilgilerimiz fazla değildir. Kazıları yapılan Hitit şehirlerinden ele geçen takıların sayısı da yok denecek kadar azdır. Bu nedenle de özgün olan eserin getirdiği bir diğer yenilik, milattan önce 13. yüzyılda Hitit kaya kabartmaları ve mühür baskılarından tanıdığımız İtar/auka ve yardımcıları Ninatta ve Kulitta betimlerini içermesidir” ifadelerini kullandı.


Güncel 27.03.2022 12:59:55 0

İlginizi Çekebilir

1

Isparta'da asansör boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti

2

Hatay'da beline inşaat demiri saplanan kız çocuğu yaralandı

3

Lokman Hekim Sağlık Grubu'ndan hayat kurtaran kalp krizi önlemleri

4

Antalya Devlet Opera ve Balesi'nde görev değişikliği

5

ALKÜ ile Irak üniversiteleri arasında işbirliği protokolü imzalandı

6

Garanti BBVA'dan yılın ilk çeyreğinde 25 milyar 398 milyon 699 bin lira net kar

7

Kahramanmaraş'taki "İrişkit Festivali"nde 46 metrelik mangalda irişkit pişirildi

8

Üniversiteler Arası Spor Müsabakaları ile Halk Dansları Türkiye Şampiyonası, Antalya'da başladı

9

ATÜ'de "Diplomasi Zirvesi: Şekillenen Yeni Dünya" programı başladı

10

Antalya merkezli "change" araç operasyonunda 2 kişi tutuklandı