Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Kolorektal kanser türünün, dünyada ve ülkede ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "50-70 yaş arasında her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir" dedi. Kolon kanseri farkındalık eğitimleri kapsamında, Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlıklı Hayat Merkezi sağlık personelleri tarafından, Envar-ul Hamit Caminde, 50-70 yaş arası cami cemaatine kalın bağırsak kanser taraması farkındalık eğitimi verilerek, Gaitada Gizli Kan (GGK) kiti dağıldı.
ERKEN TEŞHİSLE TEDAVİ EDİLEBİLİR
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın kanser istatistikleri kayıtlarına göre hem erkeklerde hem de kadınlarda üçüncü sırada yer almakta olduğuna dikkat çeken Dr. Öznavruz, "Dünya çapında 1 milyon 849 bin 518 kişiye kolorektal kanser tanısı konulurken, 880 bin 792 kişi söz konusu kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir.Kolorektal kanser erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalık olup kolorektal kanser tarama programlarının ilgili kanserin morbidite ve mortalitesine olumlu katkısı olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Kolorektal kanserlerin taranmasındaki temel amaç; ülke çapında oluşturulan ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak, kolorektal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle de invazif kanser sıklığını, buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürerek olası karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir. Gerek yaşam kalitesini arttırdığı gerekse de süresini uzattığı için tarama programı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen üç programdan birisidir. "dedi.
2 YILDA BİR ÜCRETSİZ TARAMA YAPILMAKTA
Kolorektal kanserde erken teşhis ile mortalite ve morbidite azalmasının yanında; tedavi maliyetlerini de düşüreceğini kaydeden Öznavruz şöyle devam etti: Kolorektal kanseri erken evrede teşhis etmenin yolu ise hastalığı asemptomatik evrede tarama programları ile yakalamaktır. Ülkemizde kanser taramalarının yapılması ve dolayısıyla kanser vakalarına bağlı ölümleri azaltmak amacıyla Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenmiştir. 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Akabinde GGT pozitif olan kişiler uygun standartlarda kalite kriterlerine göre teşhis merkezlerimize yönlendirilmektedir. Ülkemizde yüzde 20-30 oranında kolorektal kanser taraması yapılmaktadır."
Haber: İbrahim EMÜL/OSMANİYE