CANDAN, KADİRLİ VE SUMBAS DEPREMLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

CANDAN, KADİRLİ VE SUMBAS DEPREMLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

  Jeoloji Yüksek Mühendisi Elif Candan, Osmaniye’nin Kadirli ve Sumbas İlçelerinde hemen her gün 5 kez meydana gelen depremlerle ilgili bilimsel bir araştırma yazısı yayınladı.

Candan, yayınladığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Bilindiği üzere ülkemiz aktif deprem kuşağında yer almaktadır. Türkiye; Avrasya, Anadolu ve Arap levhasının tam olarak bir araya geldiği noktadadır ve altımızdaki toprak aslında sürekli olarak hareket halindedir.Bunların birleştiği ve kırıldığı noktalar fay hatlarını oluşturmaktadır. Ülkemizden 3 temel fay hattı geçmektedir. Bunlar; Kuzey Anadolu Fay hattı, Doğu Anadolu Fay hattı, Batı Anadolu Fay hattıdır.

Şekil 1. Türkiye deprem bölgeleri haritası

Bunlardan ilki 17 Ağustos 1999 depremini yaşadığımız Kuzey Anadolu Fay hattıdır. Bu fay hattı Erzincan’dan başlayarak İstanbul’a kadar uzanır ve Karadeniz’in kıyı kesiminin hemen altından itibaren tüm illerden geçmektedir. Diğeri ise Doğu Anadolu Fay hattıdır ki bu bizim bölgemiz olan Osmaniye’yide kapsamaktadır. Yakın zamanda hepimizi derinden sarsan Elazığ’da meydana gelen 6,5 şiddetindeki deprem yıkıcı bir şekilde meydana gelmiştir. Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde Osmaniye’nin yanı sıra Bingöl, Elâzığ,  Kahramanmaraş ve Hatay’da bulunmaktadır.

Jeolojik açıdan bakacak olursak; Doğu Anadolu fay zonu, Yakapınar-Göksun fay zonu ve Merkezi Anadolu-Ecemiş fay zonu Adana havzası ile büyük bir kesme (makaslama) zonu meydana getirmiştir. Etkin olan Doğu Anadolu fay hattı ile Yakapınar-Göksun fay zonu 1979-2001 yılları arasında bölgede büyüklükleri 4.0ile 6.2aralığında değişen toplam 7 deprem meydana getirmiştir.Aslında yıllardır uyuyan Doğu Anadolu Fay hattı uyandı diyebiliriz. Osmaniye bölgemizde meydana gelen kısa sürede şiddeti düşük depremler yoğun stres altında olan Doğu Anadolu Fay zonunun yıllar içindeki birikimidir. Zira, 2001 yılında Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğündeki bir deprem de şehrimizde meydana gelmiştir. Deprem sonrası ilk belirlemelere göre can kaybı yaşanmazken yaklaşık 60 yapıt hasar almıştır. Ayrıca bu orta büyüklükteki deprem çevre iller olan Kilis, Şanlıurfa ve Gaziantep’te de hissedildi.

Öte yandan, 15 Mart 2019 tarihinde Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde merkez üssü Gafarlı ve Yeşilyayla olan büyüklüğü 4.1 olanbir deprem kaydedilmiştir. Depremin 19 kilometre derinlikte olduğu bildirildi.Bunun yanı sıra Nisan ayının başından itibaren en büyüğü 3.5olan21 deprem daha meydana gelmiştir.

Son günlerde meydana gelen bu art arda olan depremler Osmaniye bölgemizin birinci derece deprem kuşağında yer aldığı gerçeğini gözler önüne sermektedir.Sonuç olarak son zamanlarda meydana gelen bu depremler Doğu Anadolu Fay hattının aktifleştiğini göstermektedir. Fakat gelecekteki olası depremlerin çok da yıkıcı olamayacağı birçok yer bilimci tarafından öngörülmektedir.”



Osmaniye 13.04.2020 17:47:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş’ta sanayi esnafı 1 Mayıs'ı çalışarak geçiriyor

2

Osmaniye’de mazot yüklü tanker devrildi, sürücü yaralandı

3

Mersin'de ambulans helikopter 2 yaşındaki bebek için havalandı

4

Antalya ve çevre illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

5

Samandağ İlçe Sağlık Müdürü Özgür Paşa göreve başladı

6

Hamza Cerit, Osmaniye Zeytin Üreticileri Birliği Başkanlığına Seçildi

7

Antalya Devlet Opera ve Balesi "7 Kocalı Hürmüz" müzikalini sahneleyecek

8

Tarsus'ta hacı kafilesi için uğurlama töreni düzenlendi

9

Pirelli Türkiye'de üst düzey atama

10

Gaziantep ve çevre illerinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı