Ak Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, TBMM Genel Kurulda ilk imza sahibi olduğu ve “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine konuşma gerçekleştirdi.
Gazi Meclisimizin kıymetli milletvekillerini, Aziz Milletimizi ve Osmaniyeli Yiğit Hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum.
Samsun Milletvekilimiz Sayın Ersan Aksu ile birlikte ilk imza sahibi olduğum “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifimiz” üzerine söz almış bulunmaktayım.
Kanun Teklifimiz, Anayasa Mahkemesinin iptalleri nedeniyle yasal düzenleme gerektiren bazı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve ilgili kurumlarımızla bir süredir üzerinde çalışmakta olduğumuz 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili 30 maddeden oluşmaktadır.
Kanun teklifimizle sözleşmeli personel iken kanunla memur kadrolarına geçirilenlerin sözleşmeli personel olarak geçirdikleri sürelerin memuriyet kademe ilerlemesine dahil edilmesi sağlanmaktadır. Söz konusu pozisyonlarda geçen sürelerinin “son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almama” süresi kapsamında değerlendirilebilmesine imkân sağlanmaktadır. Söz konusu imkândan sözleşmeli personel statüsünden memur kadrolarına atananlar ve Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışanlar da yararlandırılacaktır.
Bilindiği üzere istifa eden memurların memuriyete geri dönüşleri uygun boş kadro bulunmasına ve idarelerin iznine tabidir. Düzenlemeyle bakanlık müşaviri, müşavir, idari uzman ve araştırmacı ve benzeri kadrolarında bulunanlardan özel sektöre geçmek, kendi işini kurmak isteyenlerin bu geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla daha sonra memuriyete geri dönmek istemeleri halinde mezkûr boş kadro şartı ile izin şartları aranmaksızın ayrıldıkları kadrolara geri dönüşlerine imkân sağlanmaktadır.
Teklifimizle diğer üst kademe yöneticileri ile yönetici kadrolarda bulunup görevden alınan idari uzman ve araştırmacıların da bu kapsama dahil edilmesi, ayrıca söz konusu hükmün daha işlevsel hale getirilmesi amacıyla bunların kendi kurumları dışında da görevlendirilebilmesine imkân sağlanması öngörülmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mücbir sebep sayılan hallerde bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hali ilân etme yetkisinin; organize sanayi bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi ve mükellefiyet ve vergi türü, faaliyet konusu, satış hasılatı ve çalıştırılan hizmet erbabı gibi ölçütleri de dikkate alınarak kullanılabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
Diğer taraftan; mücbir sebep hali ilan edilmesi durumunda, mücbir sebebin, bu durumun meydana geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen üçüncü ayın son günü itibarıyla sona ereceği hüküm altına alınarak mücbir sebep halinin ne kadar süreceğine ilişkin belirleme yapılmakta ve bu sürenin mücbir sebebin ortaya çıktığı ayı izleyen on sekizinci ayın sonuna kadar uzatılabilmesi hususunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.
Bu düzenleme ile 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle mücbir sebep hali 30.11.2024 tarihinde sona eren Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay illeri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebebin 6 ay daha uzatılmasına imkan sağlanmaktadır.
Kanun teklifimizle eşleri yurtdışında çalışan bazı memurlara aylıksız izin verilebilmesi hususu genişletilerek aile birliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Mevcut düzenlemeye ek olarak, Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurtdışı birimlerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan yurtdışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine de aylıksız izin verilmektedir.
Kariyer meslek mensuplarının yeterlik süreçleri 657 sayılı Kanun’da düzenlenmektedir. Bununla birlikte, yardımcılık dönemini tamamlayan kariyer personelin yeterlik sınavlarının en geç hangi sürede tamamlanacağına dair Kanunda herhangi bir hüküm yer almamaktadır.
Bu çerçevede kariyer meslek personelinin yeterlik sınavlarının, yeterlik sınavlarına girmeye hak kazanmalarından itibaren en geç 6 ay içerisinde sonuçlandırılması öngörülmektedir.
Aynı zamanda kariyer mesleklerin yeterlik sınavlarının süresine ilişkin getirilen düzenlemenin uygulamasına yönelik geçici madde düzenlemesi yapılmaktadır.
Böylelikle, bu personelin haklarını gözetici bir değişiklik yapılarak, yeterlik sınavına hak kazananların yeterlik sınavlarının en geç altı ay içinde yapılması zorunluluğu getirilmektedir. Böylece belli bir süre kaydı getirilerek kariyer meslek unvanlarını elde etme sürecinin hukuki altyapısı güçlendirilmekte, personelin hukuki güvenliği pekiştirilmektedir.
Kanun Teklifimizin başta memurlarımız olmak üzere Aziz Milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor,
imzalarıyla destek veren milletvekillerimize teşekkür ediyorum.
Genel Kurul'u saygıyla selamlıyorum.